Președintele României a anunțat că va ridica problema aderării la Schengen în Consiliul European de mâine, precizând că acesta rămâne „obiectiv strategic pentru România”.
„Cele două probleme sunt: o dată, atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat NU, dar recent Cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare, nu înseamnă un NU definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost valabil și pentru România și pentru Bulgaria. Avem însă și a doua problemă care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt: pentru România a fost un DA, pentru Bulgaria a fost un jumătate NU. Știu chiar de la premierul Olandei, că acest NU pentru Olanda, iarăși, nu a fost ceva definitiv, este dorința și acolo a unei amânări până când se mai clarifică anumite probleme. Deci acestea sunt chestiunile care trebuie tratate și trebuie rezolvate.
Klaus Iohannis susține că România se află „în faza în care trebuie să reluăm, nu chiar de la zero, dar de destul de jos toate discuțiile, să construim încă o dată întreaga abordare cu mai multă insistență, cu mai multă convingere, dar va necesita timp”, iar în acest sens a precizat că o aderare „este posibilă în anul viitor, în 2023”.
Citește și: Un europarlamentar român propune un nou „Schengen” între România și Bulgaria
Iohannis: Vinovații nu se găsesc în București, nici în România
Președintele a „calmat spiritele” din ultima perioada și atacurile între partidele politice pe tema neaderării la Schengen și a punctat faptul că „vinovații nu se găsesc în București, nici în România”.
„Mi s-a părut puțin ciudată vânătoarea de vinovați care s-a declanșat în unele medii. Vinovații nu se găsesc în București, nici în România. Știți foarte bine de ce nu s-a putut vota, dar noi nu ne lăsăm descurajați. Eu în niciun caz nu voi ceda și nu voi ceda până când România devine membru în Schengen”, a punctat Klaus Iohannis.