Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a vorbit din nou despre Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav (AIBG). E cel mai important proiect de investiții al CJ Brașov, entitatea care construiește primul aeroport din România din ultimii 50 de ani.
Veștea spune că nu are ce să-și reproșeze în privința întârzierii punerii în funcțiune a aeroportului. Recunoaște însă că a greșit dând termene ferme. Și totuși a mai înaintat unul: 15 iunie 2023. Afirmațiile au fost făcute în emisiunea Oneliei Pescaru, notează MyTex.ro
„Nu am nimic să-mi reproșez legat de întârzierea operării Aeroportului Brașov-Ghimbav și sunt sigur că, în condițiile date, în România, nimeni nu ar fi putut face mai mult. Infrastructura aeroportului este finalizată. E primul aeroport pe care îl fac, am greșit dând termene, dar am mers pe spusele specialiștilor. 15 iunie 2023 este data la care se va zbura de la Brașov si vom avea curse către toate hub-urile importante din Europa”, a precizat acesta.
În această perioadă se lucrează şi la realizarea marcajelor şi inscripţionărilor pe suprafeţele de mişcare de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.
„Pentru marcare se foloseşte o vopsea specială pentru aviaţie, vopsea ce asigură un anumit coeficient de frânare şi o anumită rugozitate, încât să contribuie la frânarea corespunzătoare a aeronavelor când acestea rulează peste suprafeţele marcate. Vopseaua folosită are depus şi un strat de bile reflectorizante ce conferă o mai bună vizibilitate pe timp de zi şi de noapte. Marcajele sunt realizate la pista de aterizare/decolare, calea de rulare şi platforma de parcare aeronave”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Citește și: Șapte medici de la Spitalul Județean sunt acuzați de ucidere din culpă
Aeroportul din Brașov, dirijat de la sute de kilometri distanța
Ca și element de noutate, dirijarea traficului aerian se va face de la o distanță de 450 de kilometri, tocmai de la Arad. Tehnica este cunoscută drept remote tower și este o tehnologie nouă care fi implementată pentru prima dată în România, dar și în Europa de Est.
Prin urmare, turnul de control nu va fi unul clasic, ci unul virtual. Mai exact, în diverse puncte cheie ale pistei vor fi montați mai mulți senzori li 14 camere video de înaltă definiție.
Construirea aeroportului din Brașov a durat 15 ani de zile, primele demersuri au avut loc în 2007, urmând ca peste șapte ani să fie construită pista. Lucrările de construire au stagnat până în 2020, din cauza unor probleme juridice legate de teren și identificarea surselor de finanțare.