Ministerul Educației a schimbat structura anului școlar 2022-2023, elevii se vor bucura de mai multe vacanțe, dar și de dispariția tezelor. De asemenea, a fost eliminată și noțiunea de semestru sau trimestru.
An școlar 2022-2023. Noul an școlar începe luni, 5 septembrie, pentru elevii din învățământul primar, de la gimnaziu și liceu, dar și pentru cei de la grădiniță. Cu toate acestea, unii elevi au început școala cu o săptămâna înainte, pe 1 septembrie.
Cele mai importante modificări din noul an școlar
An școlar 2022-2023. Acest an reprezintă o noutate pentru învățământul românesc deoarece este organizat pe module. Potrivit structurii publicate de ministerul Educației, vor exista cinci module, fragmentate cu cinci vacanțe.
Începând de astăzi, 1 septembrie 2022, se aplică noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial din luna august.
Începând cu acest an școlar, tezele nu vor mai fi obligatorii, însă pot fi susținute dacă profesorii consideră acest lucru. În ceea ce privește notele, acestea vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
Media generală anuală este calculată ca media aritmetică, cu două zecimale, prin rotunjire, a mediilor anuale de la toate disciplinele/modulele și de la purtare. În ceea ce privește admiterea la liceu, mediile claselor gimnaziale au fost eliminate din calcul.
Conform ROFUIP 2022, elevii nu mai pot fi exmatriculați. Măsura va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.