Transurb a notificat la 1 septembrie Inspectoratul de Muncă și Agenția Județeană de ocupare a Forței de Muncă cu privire la faptul că urmează să efectueze concedierea a minim 40 de salariați, invocând drept motive reducerea activității de transport urban de călători și pierderi financiare înregistrate în 2021 și pe primul semestru al anului 2022.
ATENȚIE. Iată că oamenii din conducerea Transurb, numiți de PSD să conducă această instituție nu țin cont de faptul că în perioada de timp invocată, activitatea obișnuită a tuturor cetățenilor (elevi, studenți, angajați) a fost extrem de mult diminuată din cauza pandemiei COVID-19. Ei încearcă să își recupereze pierderile financiare din această perioadă concediind un număr foarte mare de salariați și apelând la diverse tertipuri astfel încât numărul amenzilor să crească.
Citește și: Schimbare de conducere la RAR Galați
Conform documentului oficial transmis de Transurb către Inspectoratului de muncă, criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii de concediere sunt legate de realizarea obiectivelor de performanță. Altfel spus: instituția pune presiune pe angajați să amendeze cât mai mulți călători.
ATENȚIE. Totuși conducerea Transurb nu se oprește aici. Au stabilit să închidă un număr foarte mare de case de bilete, pe motiv că există TVM-uri, dar acestea de cele mai multe ori nu funcționează. Iar oamenii sunt nevoiți să se urce în autobuz fără bilet, urmând să fie amendați fără drept la replică de către controlori. Aceasta este metoda conducerii Transurb de a-și crește veniturile instituției: să forțeze oamenii să plătească 100 lei amenda, în loc de 2 lei biletul.
Iată ce mărturisesc angajați ai instituției, bineînțeles sub anonimat:
„De teama concedierilor, unii controlori sunt în stare să-şi amendeze şi mama! E trist ce se întâmplă, dar și mai trist e că plecarea a 30-40 de oameni, nu va schimba nimic!”
„Ce credeţi că fac acei călători din Gară – deservită de patru trasee importante – care tot nu reuşesc să-şi procure bilet? Jumătate urcă în autobuz fără! Primăria şi conducerea Transurb spun că acei prinşi fără bilet nu au nicio scuză, chiar dacă nu merge TVM-ul sau cabina e închisă, pentru că există biletul prin SMS și portofelul electronic. Controlorii sunt încurajați să-i amendeze, pentru că oricum se pune presiune pe ei să crească încasările. Victime sunt cei care vin din alte localităţi, la Gară sau la Bac. Sunt persoane care calcă pentru prima dată în oraș sau care nu au mai fost aici de ani de zile. Lor nu le poți pretinde să aibă un portofel electronic”
„Duminică, în tot oraşul a fost deschisă DOAR o cabină de bilete şi abonamente, în situaţia în care TVM-urile sunt de proastă calitate şi nu se poate cumpăra bilet de la multe dintre ele. Într-o zi pot fi şi 15 aparate defecte. Bătaie de joc! Casierele sunt trimise în control pentru a creşte venitul din amenzi, cabinele sunt închise, iar TVM-urile nefuncţionale”.
„De teama concedierilor, unii controlori sunt în stare să-şi amendeze şi mama! E trist ce se întâmplă, dar și mai trist e că plecarea a 30-40 de oameni, nu va schimba nimic!”.
„E un cerc vicios… Trebuie stabilit foarte clar, știind cu toții problemele sistemului de ticketing, în ce măsură controlorii trebuie să fie mai indulgenți cu călătorii care nu au bilet ori dacă trebuie să-i amendeze”.
„Noi știm cum stau lucrurile. Firma de partid să-şi ia TVM-urile şi să şi le bage în… Niciodată cei din Primărie nu vor recunoaște ca sistemul e prost. Așa că ne consumăm de pomană”.