Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că bolile cardiovasculare reprezintă în momentul actual principala cauză de deces în lume.
Cafeaua nefiltrată crește colesterolul. Conform studiilor din domeniu, acest fenomen este cauzat în principal de obiceiurile alimentare, lipsa efortului fizic susținut, stres si oboseala excesivă. Valorile crescute pe termen lung ale LDL colesterol (colesterolul rău) reprezintă principalul factor de risc responsabil de apariția bolilor cardiovasculare.
Legătura dintre consumul regulat de cafea și colesterol depinde de modul în care este preparată băutura și de cantitatea consumată zilnic.
Citește și: Taxe și impozite mai mari de la 1 august. Prețuri ridicate la alcool și tutun
Cafeaua nefiltrata crește valorile colesterolului
Studiile din ultimii ani au demonstrat faptul că uleiurile din cafea (diterpeni),care se găsesc atât în cafeaua cofeinizată cât si în cea decofeinizată, afectează funcția organismului de a metaboliza și de a regla colesterolul. În momentul preparării, cu cât boabele de cafea intră mai mult timp în contact cu apa fiartă, cu atât uleiurile esențiale din cafea devin mai puternice și pot crește mult valorile LDL Colesterol din sânge, iar pe termen lung acest fenomen poate fi un factor declanșator a unei boli cardiovasculare precum hipertensiunea arterială, ateroscleroză, boli coronariene, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral.
Cafeaua nefiltrată crește colesterolul. S-a demonstrat prin studii că prepararea cafelei cu ajutorul unui filtru, diminuează semnificativ creșterea colesterolului, deoarece apa trece o singură dată prin boabele de cafea, nu rămâne mult timp în contact cu acestea, iar o mare parte din uleiurile din boabele de cafea rămân în hârtia de filtru.
Moderația este cheia
Consumul moderat de cafea filtrată ( maxim 2-3 cești pe zi), poate avea efecte benefice pentru organism, datorită antioxidanților și proprietăților antiinflamatoare, însă consumul excesiv pe termen lung poate afecta grav sănătatea prin creșterea colesterolului, boli cardiovasculare, probleme gastrointestinale, efecte psihologice si modificări ale somnului.