„Criza creditului va prăbuşi numărul tranzacţiilor. Piaţa a murit puţin, dar prosperă cei care nu mai investesc în domeniu”. Dragoş Dragoteanu, din cadrul Euroest Invest, a realizat o predicție a pieței imobiliare.
Citește și: Universitatea „Dunărea de Jos” va construi cel mai modern stadion din județ
„Dupa parerea mea, preturile nu vor creste, ci vor scadea mai ales in zonele nedezvoltate/periferice. Romanii inca pleaca din tara si peste 4 milioane de conationali au deja peste 65 de ani. In 10-15 ani, avand in vedere speranta de viata de maximum 75 de ani, cel putin 2 milioane de case vor ramane goale, majoritatea in mediu rural. (voi reveni, acest subiect merita un articol special!)
Ca de obicei, romanii merg pe principiul ”ce li se intampla altora, poate, nu ni se intampla si noua”. Chiar au dreptate… noua cand ni se intampla, ni se intampla mult mai rau. Criza imobiliara din SUA din anii 2008 nu a fost vazuta nici macar de Mugur Isarescu, deci ce pretentii sa ai de la oamenii simpli, care cel mult pot sa ia decizii gresite dupa niste stiri. Numai in statul California, care are PIB-ul mai mare decat al Marii Britanii !!, sunt astazi cateva sute de mii homeless-i, de nu mai ai loc sa te plimbi pe strada ca trebuie sa-i ocolesti. Pentru mine ei sunt un reper… imobiliar de luat in seama.
Criza creditului pe segmentul rezidential a inceput. Cine spune ca isi va reveni in a doua parte a anului 2023, in opinia mea, viseaza color. Sa nu uitam ca razboiul este la granita si daca mai incepe unul intre China si Taiwan putem sa luam o pauza prelungita de la imobiliare. In acesta situatie sumbra, numarul de tranzactii va fi cu mult sub 50% fata de 2022 (daca nu luam in calcul tranzactiile nefinalizate, dar la care s-a dat avans cu TVA redus), iar trendul pietei va fi peste tot descrescator. Scapa/vinde cine poate, ”cash is king” va fi sloganul majoritatii investitorilor din Romania si nu numai”, relatează acesta pentru Ziarul financiar.