România se află în fața unui moment istoric, aderarea la spațiul Schengen. Un obiectiv al României îndelung așteptat și pentru care am fost pregătiți abia după izbucnirea războiului din Ucraina. Ajutorul oferit de țara noastră Ucrainei, în toate domeniile, au demonstrat țărilor din UE că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen.
Cât de aproape este România de intrarea în Schengen. Războiul din Ucraina a avut un impact major, România a avansat din mai multe puncte de vedere, fiind gata de readaptare la cerințele NATO. De asemenea, în urma izbucnirii războiului, tot mai mulți lideri mondiali au vizitat România, printre care și Kamala Harris, vicepreședintele SUA.
Citește și: Nicolae Ciucă își dorește să aducă românii înapoi în țară: „Este o datorie față de cei rămași acasă”
Premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu pentru Bloomberg în luna august, s-a arătat optimist cu privire la aderarea României la Schengen în acest an. Din acel moment, acesta alături de ministrul Bogdan Aurescu și alți lideri politici au început discuțiile cu partenerii europeni.
Tot mai mulți lideri europeni și-au arătat sprijinul pentru aderarea țării noastre la Schengen în fața președintelui României, premierului sau ministrului Afacerilor Externe. Prin acești lideri se numără: Zbigniew Rau (ministrul de Externe al Poloniei), João Gomes Cravinho (ministrul de Externe al Republicii Portugheze), Katalin Novák (președinta Ungariei), Uffe Balslev (ambasadorul agreat al Regatului Danemarcei în România), Olaf Scholz (cancelarul Germaniei) și Jan Lipavský (ministrul de Externe al Cehiei).
Cât de aproape este România de intrarea în Schengen. Unul dintre cele mai importante mesaje de sprijin la spațiul Schengen a venit din partea cancelarului german Olaf Scholz, când acesta și-a declarat sprijinul total pentru primirea României în Schengen.
Care sunt beneficiile unui stat din spațiul Schengen
Aderarea României la Spațiul Schengen va elimina, în primul rând, timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei cu statele membre, în acest caz fiind vorba de trecerea cu Ungaria și Bulgaria. Prin urmare, trecerea se va face doar în baza actului de identitate.
Un alt beneficiu este că orice român va putea sta ca turist într-un stat membru timp de trei luni. De asemenea, va exista o colaborare mult mai bună în ceea ce privește migrația, azilul, vizele și cooperarea judiciară.