Aderarea României la spațiul Schengen începând cu luna martie a anului 2024 vine și cu o serie de avantaje, potrivit europarlamentarului PSD Victor Negrescu. Este vorba despre o circulație mai ușoara în alte state membre, atractivitate pentru investiții sau intensificarea schimbărilor comerciale.
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a evidențiat o serie de avantaje ale aderării României la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă. Printre acestea se numără: o circulație mai ușoară în alte state membre, transport facil pentru produsele de maximă necesitate prin transportul aerian, atractivitatea pentru investiții, intensificarea schimburilor comerciale, dar și acces nelimitat la toate mecanismele și produsele decizionale din spațiul Schengen.
Cel mai import avantaj pe care românii îl vor simți imediat după aderarea la spațiul Schengen este circularea mai ușoară în alte state din spațiul Schengen: „Acest lucru înseamnă și că românii din diaspora se pot întoarce mai ușor acasă pe cale aeriană beneficiind de numeroasele aeroporturi existente în România, aflate multe dintre ele în proces de extindere și modernizare. Practic amortizăm economic aceste investiții cheie și dezvoltăm infrastructură aeroportuară”.
Citește și: ESTE OFICIAL. România va intra în spațiul Schengen aerian și maritim în martie 2024
De asemenea, un avantaj important îl constituie și faptul că România va deveni mai atractivă din punct de vedere al investițiilor: „Aceștia vor putea să călătorească mai rapid și vor putea conecta mai bine filialele lor din România cu cele din alte state din spațiul Schengen. De altfel, la nivelul anului 2022, 585 de milioane din cei 900 de milioane de turiști care au călătorit în străinătate au venit în Europa, reprezentând 65% din totalul la nivel global, ceea ce face ca spațiul Schengen să fie cea mai vizitată zonă din lume. Totodată, România poate deveni gazda mai multor evenimente de mare amploare”.
Victor Negrescu a punctat faptul că aderarea la spațiul european fără frontiere în etape este una normală, precizând că și alte state au avut un proces mai îndelungat de eliminare a controlului la granițe: „Și pentru alte țări înaintea României, precum Austria, Italia si Grecia, procesul de eliminare al controlului la granițe s-a desfășurat pe parcursul mai multor luni”.