CEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat articolul 8 din Convenție, adică articolul referitor la „respectarea vieții private și de familii”, în cazul cuplurilor de același sex, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.
Asociația ACCEPT susține că este vorba despre o „hotărâre istorică” și că „România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex”.
„Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre mult aşteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de acelaşi sex din România în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor. CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenţiei, care protejează viaţa de familie, în cazul celor 42 de petenţi. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenţia, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaştere a familiilor formate din persoane de acelaşi sex”, a transmis Asociaţia ACCEPT marți, într-un comunicat citat de News.ro.
Citește și: Maia Sandu susține că Putin ar fi arestat dacă ar intra în Republica Moldova
Sursa citată arată că „CEDO subliniază că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri”.
CEDO cere României să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Articolul 8 din Convenție prevede că „orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private și de familie, a domiciliului său și a corespondenței sale” și că „autoritățile
publice nu pot interveni în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest lucru este prevăzut de lege şi este necesar, într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei publice sau al bunăstării economice a ţării, pentru apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, pentru protecţia sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altor”.
Ce spune președintele CNCD
Președintele Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării a declarat la Digi24 că România ar putea fi sancționată prin pierderea dreptului de vot în Consiliul Europei dacă nu pune în aplicare decizia CEDO.
„România poate fi sancționată, există o procedură de monitorizare a implementării deciziilor CEDO și poate fi sancționată la nivelul Consiliului Europei, inclusiv cu suspendarea dreptului de vot în această instituție”, a declarat președintele CNCD la Digi24.
Csaba Asztalos a subliniat că, după decizia de astăzi, România este „obligată, nu ar putea fi obligată, este obligată să adopte o legislație care să răspundă aceste decizii CEDO”.