Ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului s-a întâlnit într-o ședință solemnă, cu ocazia Zilei Naționale a României. În timpul discursurilor, deputatul UDMR Csoma Botond a făcut o declarație de-a dreptul controversată.
Potrivit deputatului maghiar, înaintașii poporului nostru, care au luptat pentru Unire, știau că Ardealul nu este doar al românilor, ci și al ungurilor, sașilor și evreilor.
”De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice (…) Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiie de la Alba Iulia”, a afirmat, luni, la şedinţa solemnă, deputatul UDMR Csoma Botond.
Citește și: Ministeriala NATO la București. Secretarul general al NATO și liderul diplomației SUA vor ajunge în Capitală
Discursul a stârnit reacția Dianei Șoșoacă care a cerut ca deputatul să părăsească imediat sala, însă reacții au venit și din partea deputaților din cadrul Coaliției care au criticat declarația deputatului UDMR.
Ministrul Culturii a catalogat discursul lui Botond ca unul „discordant” și a precizat că „Transilvania este istoric a românilor, unde, într-adevăr, au trăit şi trăiesc şi unguri şi saşi şi evrei, declaraţia de la Alba Iulia a fost şi este o promisiune respectată a statului român și România este citată drept un serios exemplu de bune practici în privinţa tratamentului minorităţilor, inclusiv a celei maghiare: reprezentare în parlament, prezenţă în aproape toate guvernele post-decembriste, învăţământ de toate gradele în limba maternă etc”.
De asemenea, o reacție a venit și din partea ministrului Familiei. Gabriela Firea susține că discursul deputatului UDMR este unul „nefericit, chiar durerors” pentru contextul în care ne aflăm.
„Nu cred că era locul sau momentul pentru declarații care să dezbine, ci era un moment pentru unire. Tocmai evocarea unui fapt istoric unic pentru țara noastră, Marea Unire, era prilejul care ne adusese pe toți, laolaltă, în Parlamentul României”, a precizat Firea.