PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu, nu vede un pericol în candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale. Ba mai mult, șeful PSD vede situația de acum la indigo cu cea din luna noiembrie a anului trecut când a candidat și Mircea Geoană, un alt fost șef al partidului.

„Va rupe atât de mult cât a rupt şi Mircea Geoană. Este o copie la indigo a ceea ce se întâmplă”, a precizat Ciolacu, într-o conferinţă de presă.
Scurtă, dar la obiect, declarația șefului PSD poate fi văzută ca o mobilizare a electoratului sau a membrilor partidului. Asta în contextul în care mai mulți lideri PSD, inclusiv candidatul Coaliției la alegerile prezidențiale, au abordat subiectul „Ponta„ în declarațiilor lor politice.
Ponta, subiect comun în PSD
Cu toate că liderul PSD nu vede o problemă candidatura lui Ponta, aceasta se află totuși pe buzele mai multor social democrați. Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose vorbesc în spațiul public despre fostul lor șef din perioada 2010-2015, însă discursul este unul mobilizator pentru electorat.
Un vot pentru Ponta este un vot pentru Nicușor Dan – așa sună linia de discurs a social democraților, care a fost folosită inclusiv de Crin Antonescu.
„Este foarte clar că președintele României vor fi ori eu, ori domnul Nicușor Dan”, a declarat Crin Antonescu care a punctat că „voturile care merg către Ponta vor fi, de fapt, un sprijin pentru Nicușor Dan”.
Un discurs asemănător are și Sorin Grindeanu, care a făcut un apel la membrii PSD să nu irosească voturile la alegerile prezidențiale. Apelul vine în contextul în care mai mulți primari vechi din PSD ar putea vota cu Victor Ponta la alegerile prezidențiale.
„Sigur că unii şi-ar dori să ia voturi din ceea ce avem noi ca şi zestre. Şi ştiţi la ce mă refer. Dar nu vă supăraţi pe mine, în acest moment, tot ceea ce înseamnă sondaje, cel care poate să câştige preşedinţia este Crin Antonescu. Restul înseamnă voturi pierdute dacă le dăm în altă parte. Orice vot pe care îl dăm, de exemplu, spre Victor Ponta înseamnă un vot dat ca Nicuşor Dan să intre în turul doi. Aşa că eu vă rog frumos să nu irosim voturile!”, a adăugat Grindeanu.
De cealaltă parte, Vasile Dîncu susține că electoratul PSD este unul disciplinat și va vota în mare parte cu Crin Antonescu la alegerile din mai. Ba mai mult, el îndreaptă o posibilă vină spre PNL, despre care spune că nu și-a putut convinge toți membrii să îl voteze pe Nicolae Ciucă la alegerile trecute.
„Electoratul PSD este în acelaşi timp şi un electorat disciplinat. Dacă Crin Antonescu va face acest lucru, şi el va putea să ia o parte importantă. Eu, pentru Crin Antonescu, nu am emoţii din partea PSD-ului. PSD va vota, o parte importantă. Am emoţii pentru electoratul PNL, care nu l-a votat pe Nicolae Ciucă, preşedintele partidului în acel moment. (…) În primul rând, va fi important de văzut în ce măsură Victor Ponta va reuşi să comunice cu electoratul PSD. Victor Ponta poate cădea în iluzia că este social-democrat, pentru că a fost preşedinte într-o perioadă bună. Una din cele mai bune guvernări ale noastre, în care a fost lăudat şi de dreapta, şi de stânga. S-au făcut multe lucruri bune, a crescut nivelul salariilor atunci, nivelul PIB-ului, a fost o perioadă foarte bună. Dar va trebui să spună ce vrea să facă în viitor. Dacă va comunica cu membrii PSD, probabil că va fi votat de unii. Pentru că, până la urmă, este vorba de apartenenţă, şi oamenii o să simtă chestiunea asta”, susține acesta.
De unde fură voturi Ponta
Victor Ponta a intrat în cursa prezidențială după ce PSD a decis să sprijine candidatura lui Crin Antonescu pentru Palatul Cotroceni. Fostul șef al partidului s-a declarat nemulțumit de acesta, mai ales pentru faptul că este fost membru PNL.
Dacă la început nu a anunțat oficial că va intra în cursă, acum Ponta este oficial candidat și se află pe poziția 6 pe buletinele de vot.
În ceea ce privește șansele acestuia să ajungă în turul 2 și să câștige alegerile, acestea sunt incerte. Victor Ponta are mari șanse să fure din voturile lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, care s-a bucurat de un mare sprijin în rândul populației iarna trecută, însă se bate pe aceste voturi cu George Simion.
Voturi ar mai putea aduna și din rândul electoratului PSD, având în vedere că a condus partidului timp de 5 ani. Acestea ar putea veni în mare parte de la primarii vechi din partid, care ar putea mobiliza chiar și parte din electoratul partidului să meargă spre Victor Ponta. Șansele sunt mari mai ales în contextul în care mulți votanți social democrați sunt nemulțumiți de faptul că partidul a mers în alegeri cu un fost președinte al PNL.