Premierul susține că joi, 8 decembrie, liderii români prezenți la Consiliul JAI vor cere supunerea la vot a aderării României la Schengen.
„La acest moment, toate statele membre ne susțin în avansarea aderării, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținerea fermă a Franței și Germaniei, reconfirmată la toate nivelurile. Referitor la Austria, am avut întâlniri la nivelurile cele mai înalte, președintele ROmâniei cu cancelarul Austriei, miniștrii de Interne și experții tehnici. Datele, inclusiv de la instituțiile europene, Frontex, confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temere. Nu putem vorbi despre o justificare reală în acest moment. Înțelegem că problema migrației ilegale e sensibilă politică în multe state membre și că este nevoie de măsuri pentru a răspunde la acest fenomen, însă blocarea României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria”, a declarat șeful Guvernului.
Nicolae Ciucă susține că autoritățile române sunt convinse să meargă până la capăt și va cere un vot pentru România în Consiliul JAI de joi, 8 decembrie. Potrivit premierului, starea de incertitudine nu mai poate continua.
„Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele (…) Vom cere să se formuleze prin vot fără nicio întârziere o decizie pentru România. Avem argumente obiective, la fața locului privind pregătirea României pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră este fermă, am dovedit aceste calități”, a mai subliniat Ciucă.
Citește și: Austria se OPUNE OFICIAL aderării României la spațiul Schengen
Vă reamintim că Austria se opune în mod oficial aderării României la spațiul Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer susține că nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea spațiul Schengen, fiind nevoie „de mai mult timp”.
„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a declarat Nehammer, potrivit Digi24.