Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au anunțat astăzi, 29 mai, care sunt amendamentele aduse la legea pensiilor speciale din Parlament. Este vorba despre creșterea vârstei de pensionare gradual, de o supraimpozitare cu 30% în anumite situații și eliminarea mai multor categorii de pensii speciale.
Coaliția a anunțat forma finală a pensiilor speciale. Lista amendamentelor depuse în Parlament:
- aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul de pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat
- creșterea vârstei de pensionare până la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe
- eliminarea mai multor categorii din pensiile speciale (personalul asimilat, respectiv personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari)
- crește vechimea minimă în specialitate, eșalonat, de la 15 ani la 25 de ani pentru angajații Curții de Conturi, diplomați, funcționari parlamentari)
- o reajustare a procesului aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari ( personalul auxiliar din instanțele judecătorești, auditorii externi, funcționarii parlamentari, personalul aeronautic, membrii corpului diplomatic și consular)
- plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați
- nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate
- interzicerea cumulării de pensii speciale
Citește și: Pasajul de la Drajna este GATA! Când se dă drumul la trafic
Coaliția a anunțat forma finală a pensiilor speciale. Nicolae Ciucă a precizat că amendamentele aduse la legea pensiilor speciale vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles.
De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat că modificările aduse la legea pensiilor speciale „au ca scop eliminarea unor abuzuri și inechități care au durat prea multă vreme”.