Comisia Europeană a decis vineri, 15 septembrie, să ridice restricțiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci țări, printre care și România. Însă, instituția a cerut Ucrainei să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor.
„În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat, potrivit News.ro.
Comisia Europeană a autorizat, în luna mai, cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea soarelui din Ucraina. Condiția pusă a fost ca aceste țări să nu împiedice tranzitul către alte țări.
Citește și: Cardurile de energie au fost alimentate cu o nouă tranșă
Reacția României și celor 4 state
Comisia Europeană a renunțat la restricțiile impuse importurilor cerealelor ucrainene. Guvernul României a reacționat în urma deciziei Comisiei Europene și a precizat că așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control a exportului de cereale.
Executivul și-a exprimat „regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie“.
Totodată, Guvernul a precizat că în funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români
Pe cealaltă parte, Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat că păstrează interzicerea importurilor de cereale ucrainene pe teritoriul țării.
„Vom prelungi această interdicţie în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene. Vom face acest lucru pentru că este în interesul fermierului polonez”, a declarat premierul Poloniei.
Ungaria a impus o interdicţie naţională de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne şi miere. În timp ce guvernul slovac a indicat într-un comunicat că a „decis să interzică importul lor la nivel naţional până la sfârşitul anului”.
Ce spune Zelenski
Comisia Europeană a renunțat la restricțiile impuse importurilor cerealelor ucrainene. Preşedintele Ucrainei a salutat vineri seara decizia de a nu extinde şi mai mult interdicţia privind exporturile de cereale ucrainene, precizând că reprezintă un exemplu de adevărată unitate şi încredere, potrivit Reuters.