Biroul Politic Națioanl PNL s-a întâlnit astăzi într-o ședință pentru a decide numele noului ministru al Educației. Deși în ”cursă” s-au aflat mai multe nume, se pare că membrii PNL au ales-o pe Ligia Deca, consilier prezidențial.
UPDATE: Președintele României a semnat azi decretul prin care a eliberat-o din funcție pe Ligia Deca și ulterior decretul prin care a învestit-o în funcția de ministru al Educației.
”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 3 octombrie 2022, următoarele decrete: Decret prin care se eliberează doamna Ligia Deca din funcția de consilier prezidențial;Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Ligia Deca, ministrul educației” , se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.
Ligia Deca va fi propunerea de ministru al educației pe care premierul și președintele PNL o va face în timpul ședinței Biroului Politic Național (BPN). După votul liberalilor, propunerea va fi comunicată și coaliției PSD-UDMR, iar apoi va fi trimită președintelui Klaus Iohannis, pentru a semna decretul de numire.
Ligia Deca, în vârstă de 40 de ani, este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare, potrivit Administrației Prezidențiale. Aceasta este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe Center.
Potrivit Administrației Prezidențiale, aceasta „a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021)”.
Citește și: Cine este noul ministru al Educației. Funcțiile anterioare ale lui Sebastian Burduja
De asemenea, aceasta este „autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România”, potrivit sursei citate.
Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial.