Patriarhul Daniel a explicat, în ziua de Florii, sensul Săptămânii Patimilor. Începând de luni, 10 aprilie, creștin-ortodoxii au intrat în Săptămâna Mare, o perioadă în care postul este mult mai aspru.
„Până acum, perioada de patruzeci de zile a fost una ascetică, a nevoințelor, a postului”, a spus Patriarhul României, potrivit Agenției de știri a Patriarhiei Române, basilica.ro.
Patriarhul a explicat că „asceza” se traduce în limba română prin „nevoință” și însemnă „a nu face voia proprie, ci împlini voia lui Dumnezeu”.
„Săptămâna care urmează însă, a Sfintelor Pătimiri, este o săptămână mistagogică. Postul continuă, dar în această perioadă nu doar ne plângem păcatele și cerem iertare ci participăm tainic – de aceea se numește mistagogică sau tainică – la suferințele lui Hristos, ne răstignim împreună cu Hristos pentru ca să înviem împreună cu El”, a mai spus capul Bisericii Ortodoxe Române.
Citește și: Proiect de lege. Românii aflați în concediu medical ar putea fi verificați de poliție
Totodată, Patriarhul Daniel a explicat că Săptămâna Patimilor este cea în care intrăm în taina suferinței lui Hristos și apoi în taina biruinței lui Hristos asupra păcatului, asupra iadului, asupra diavolului și asupra morții, de aceea este considerată „o trăire adâncă a sensului vieții creștine”.
„Această săptămână mistagogică ne descoperă că rostul vieții noastre este să trăim viața lui Hristos, pentru că Hristos dorește să ne dăruiască viața Sa cea fără de păcat, viața sa sfântă De aceea, El ne cheamă să luăm crucea noastră personală și să o unim cu Sfânta Cruce a suferințelor Lui, ca apoi să înțelegem că taina Crucii este scară către înviere, către cer, către viața veșnică”, mai spune PF Daniel, potrivit Adevărul.