Un cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-a produs duminică după-amiaza, la ora locala 15:11, în județul Brăila, la o adâncime de doar 10 kilometri, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Seismul s-a produs la doar 13 km sud-vest de Galați, 142 km nord-vest de Constanţa, 155 km sud-est de Bacău, 157 km est de Ploieşti, 177 km nord-est de Bucureşti, 184 km est de Braşov, 195 km sud de Chişinău, 202 km sud de Iaşi, 210 km sud-vest de Tiraspol.
Citește și: Exercițiu de alarmare prin intermediul sirenelor, cu ocazia Săptămânii Protecției Civile
Unde ar putea migra cutremurele din Oltenia
Seismologii susține să seismele din Oltenia, care sunt de suprafață, nu pot declanșa o descărcare tectonică în Vrancea pentru că plăcile tectonice din această zonă sunt la mare adâncime. Cu toate acestea, experții în domeniu nu exclud posibilitatea ca numărul mare de cutremure din Oltenia să migreze în zona Banat.
„Vorbim de probleme total diferite. În Oltenia avem o zonă seismică cunoscută, nu este ceva nou. Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Practic, în Gorj avem cutremure de suprafață cu focare la 10-15 kilometri sau puțin mai mult, iar în Vrancea vorbim de seisme cu epicentre la adâncimi mari, 170 sau chiar peste 180 de kilometri. Seismele de suprafață nu au cum să influențeze, să aibă un caracter declanșator pentru cele de mare adâncime”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru „Adevărul”.