Seismologii susține să seismele din Oltenia, care sunt de suprafață, nu pot declanșa o descărcare tectonică în Vrancea pentru că plăcile tectonice din această zonă sunt la mare adâncime. Cu toate acestea, experții în domeniu nu exclud posibilitatea ca numărul mare de cutremure din Oltenia să migreze în zona Banat.
„Vorbim de probleme total diferite. În Oltenia avem o zonă seismică cunoscută, nu este ceva nou. Aici se produc destul de des seisme, uneori unele în serie, dar deocamdată nu vorbim de cutremure cu potențial devastator. Practic, în Gorj avem cutremure de suprafață cu focare la 10-15 kilometri sau puțin mai mult, iar în Vrancea vorbim de seisme cu epicentre la adâncimi mari, 170 sau chiar peste 180 de kilometri. Seismele de suprafață nu au cum să influențeze, să aibă un caracter declanșator pentru cele de mare adâncime. Și spun asta cu toate că în Oltenia a avut loc un cutremur înainte de seismul din ’77, dar a fost o pură coincidență. Acum, partea bună este că avem mai multe descărcări mari de forțe și putem spera ca lucrurile să se liniștească. Oricum vor mai fi replici, dar mai mici, sperăm. Există posibilitatea ca roiul de cutremure să migreze, să activeze zona Banatului. Nu vreau să transmit panică, dar există această posibilitate să se producă și acolo în Banat seisme asemănătoare”, a explicat expertul Gheorghe Mărmureanu pentru „Adevărul”.
Citește și: Ciolacu anunță că rotativa va avea loc. PSD urmează să vină cu propuneri privind noul program de guvernare
De asemenea, expertul a dezmințit zvonurile referitoare că ultimele cutremure din România au fost declanșate de seismele din Turcia. Potrivit acestuia, falia din Turcia nu are nicio legătură cu România.
„Falia pe care s-au produs cutremurele din Turcia nu are nicio legătură cu România. Ea pleacă din Georgia, merge oarecum paralel cu Marea Neagră, în zona Istanbul face oarecum stânga, trece prim Marea Marmara și ajunge în Africa prin Algeria. În final, falia ajunge în Oceanul Atlantic, mai jos de Spania. Deci absolut nicio legătură cu România. Sigur, sub emoțiile produse de o tragedie precum cea din Turcia este firesc să ne temem, să ne întrebăm, dar tehnic nu există nici cea mai mucă legătură între cele două țări din punct de vedere seismic”, a conchis profesorul Gheorghe Mărmureanu, potrivit sursei citate.