Agenţia Spaţială Europeană va aproba, probabil în această săptămână, un studiu de trei ani pentru a vedea dacă ar putea funcţiona şi dacă ar fi eficient, din punct de vedere al costurilor, un parc solar uriaş în spaţiu.
Şefii din domeniul spaţial urmează să investigheze dacă energia electrică ar putea fi transmisă fără fir din spaţiu în milioane de case, potrivit Mediafax.
Programul face parte dintr-o serie de propuneri analizate de miniştrii cercetării în cadrul reuniunii Consiliului ESA de la Paris, care va decide bugetul pentru următoarea fază a planurilor agenţiei spaţiale privind explorarea spaţială, monitorizarea mediului şi comunicaţiile.
Josef Aschbacher, care este directorul general al ESA, a declarat pentru BBC că, în opinia sa, energia solară din spaţiu ar putea fi de un ajutor „enorm” pentru a rezolva viitoarele penurii de energie.
„Trebuie să ne convertim în economii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon şi, prin urmare, să schimbăm modul în care producem energie şi, în special, să reducem partea de combustibil fosil din producţia noastră de energie (…) Dacă se poate face acest lucru din spaţiu, şi spun dacă am putea, pentru că încă nu am ajuns acolo, ar fi absolut fantastic, deoarece ar rezolva o mulţime de probleme”, a precizat acesta.
Energia Soarelui poate fi colectată mult mai eficient în spaţiu, deoarece nu există nici noapte şi nici nori. Ideea există de mai bine de 50 de ani, dar a fost prea dificilă şi prea costisitoare pentru a fi pusă în aplicare, poate până acum.
Ceea ce a schimbat jocul a fost scăderea drastică a costurilor de lansare, din cauza rachetelor reutilizabile ale lui Elon Musk şi a altor inovaţii dezvoltate de sectorul privat. Au existat, de asemenea, progrese în domeniul construcţiilor robotizate în spaţiu şi în dezvoltarea tehnologiei de transmitere fără fir a energiei electrice din spaţiu către Pământ.
„Ideea energiei solare din spaţiu nu mai este o idee ştiinţifico-fantastică”, potrivit Dr. Sanjay Vijendran de la ESA, care este cercetătorul care conduce iniţiativa Solaris.
„Potenţialul există şi acum trebuie să înţelegem cu adevărat calea tehnologică înainte de a lua decizia de a merge mai departe cu încercarea de a construi ceva în spaţiu”, citează aceeași sursă.