Fermierii din România sunt revoltați din cauza cerealelor ieftine din Ucraina și a faptului că România a primit un ajutor de la Bruxelles de doar 10 milioane de euro pentru a acoperi pierderile. Revolta fermierilor îl pune pe ministrul Petre Daea într-o situație dificilă
Fermierii se plâng de producția extrem de mică din ultimele luni dar și de faptul că acordul dintre România și Ucraina în ceea ce privește cerealele nu este respectat, precizând că acestea nu trec doar în tranzit prin România și sunt de fapt comercializate.
Fermierii români se plâng de performanța lui Daea. Aceștia estimează că ar fi nevoie de un ajutor de 200 de milioane de euro, însă România a primit de Bruxelles doar 10 milioane de euro, cea mai mică sumă primită unui stat lovit de această criză.
Citește și: ANIF Galați, eforturi pentru mărirea suprafețelor irigate din județ
Fermierii români se plâng de performanța lui Daea. Explicațiile ministrului
Ministrul Agriculturii a precizat că suma de 10 milioane de euro alocată României pentru sprijinirea fermierilor este una „derizorie”. Petre Daea susține că i-a propus comisarului european pentru Agricultură reanalizarea formulei de calcul.
„Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”, a declarat Petre Daea.
Ministrul a precizat că „teoretic” suma nu este bătută în cuie: „Este propunerea lor, e posibil să o revizuiască, dar e posibil să nu o facă. Eu am transmis că nu suntem de acord şi am cerut această revizuire, iar comisarul a aprobat. Sper ca, începând de astăzi şi în zilele următoare, să se lucreze la analiza obiectivă. Decizia finală se va lua până pe 30 martie, dar indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, să aloce pe acest mecanism de sprijin o sumă echivalentă cu cea primită. Deci, dacă primim 10 milioane de euro mai putem da încă 10 milioane de euro de la bugetul de stat”.