Fostul edil și fost arhitectă-șefă a municipiului Tecuci au fost judecați timp de opt ani pentru abuz în serviciu și încălcarea legii privind autorizarea lucrărilor de construcții, însă faptele din dosar s-au prescris.
Decizia aparține Judecătoriei Brăila, acolo unde a fost strămutat procesul și a fost dată pe 31 octombrie. Instanța a disjuns acțiunea civilă, ceea ce înseamnă că actuala conducere a Primăriei Tecuci se poate îndrepta cu acțiune într-un proces civil împotriva celor doi. Cu toate acesta, hotărârea nu este definitivă, potrivit Adevărul.
Procurorii susțin că Daniel Gerhardt Ţuchel și Constanţa Aurora Chiţu au avizat în anul 2013 reabilitarea imobilului în care funcționează primăria Tecuci, fără însă să obțină avizul din partea Ministerului Culturii, obligatoriu pentru clădirile care sunt monumente istorice.
Citește și: Finanțare nerambursabilă pentru intabulări la Tecuci
Faptele celor doi au ieșit la iveală în urmă unui control din aprilie 2014 al Curții de Conturi, în urma căruia s-a constatat că pentru lucrările de construcție nu există autorizație de construire și a fost sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii pentru a face verificări. La rândul său, Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că s-a încălcat legea și a sesizat Parchetul.
Decizia Judecătoriei Brăila
Procurorii i-au trimis în judecată pe cei doi pentru abuz în serviciu și încălcarea legii 50/1991, însă la finalul lunii septembrie 2022, fostul primar a invocat intervenirea prescripției.
„Conform alineatului 2 al articolului 154, termenele de prescrispţie a răspunderii penale pentru infracţiunile continue încep să curgă de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, dată care în acest caz a fost reprezentată de controlul Curţii de Conturi – Camera de Conturi a judeţului Galați din data de 25.04.2014. Data săvârşirii infracţiuniilor conform rechizitoriului este martie 2013 – martie 2014, chiar dacă acestea s-au epuizat la 25.04.2014 conform controlului Curții de Conturi. Instanţa se va raporta la perioada cu care a fost învestită prin rechizitoriu. Astfel, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, termenul de 8 ani s-a împlinit în martie 2022, iar cel pentru infracţiunea prevăzută de articolul 24, alineatul 1, litera a din Legea 50/1991 s-a împlinit în martie 2017”, este concluzia judecătorilor brăileni, potrivit sursei citate.