Inteligența artificială este folosită de către hackerii cibernetici pentru a înșela oamenii. Acestia reușesc să fure vocea persoanelor dragi și să ceară familiei bani. Asemenea cazuri au ajuns recent și în România, unde mai multe persoane s-au plâns că au fost folosite.
La noi în țara hackerii preiau controlul anumitor rețele de socializare și trimit mesaje în care solicită sume mari de bani. Printr-o asemenea situație a trecut și Lorena Bălan, potrivit Digi24.
Citește și: PNL și PSD nu merg împreună la alegeri. Ciucă: PNL va merge pe cont propriu
Lorena Bălan – victimă: „Totul a început într-o zi când eu eram la facultate și un prieten foarte bun mi-a scris. Mi s-a părut foarte normal, m-a întrebat ce fac și dacă pot să-i împrumut o sumă de bani. Prima oară mi-a cerut 1.000 de RON și mi-a spus să îi pun într-un link. I-am pus în link și după m-a întrebat dacă mai am încă 1.000 și i-am mai pus încă o dată, tot așa, prin link. Eu am văzut că banii s-au transferat în contul unei doamne, dar mă gândeam că poate a transferat el banii. După două ore m-a sunat și mi-a spus că i-a fost spart contul de Facebook și că altcineva mi-a cerut banii, dar nu am fost singura. Din câte am înțeles, a adunat cam 80 de milioane.”
Recomandările specialiștilor
Purtătorul de cuvânt al Directorului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă cetățenilor să contacteze și verifice și pe alte rețele de socializare că discută cu titularul contului de fiecare dată când le sunt solicitate transferuri de bani.
„Am recomandat utilizatorilor care atunci când primesc mesaje în care li se solicită date sau transferuri de bani sub diferite pretexte să verifice că discută cu titularul legitim și pot face acest lucru accesând un canal de comunicare alternativ, eventual făcând un apel telefonic”, susține Mihai Rotariu.