O hartă realizată de specialiștii din cadrul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) arată că județul Galați se află în zona „roșie” a României în cazul unui cutremur puternic. Alături de județul Galați se află și Iași, Focșani, Buzău, Ploiești și București.
Din zona „portocalie” fac parte județele Bacău, Pitești, Giurgiu, Pitești, Vâlcea, Argeș, Ialomița și Călărași și Tulcea. Printre județele cu risc mediu se numără Mureș, Neamț și Suceava.
În partea opusă se află județele Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare, Constanța și granița dintre județele Suceava și Maramureș. Sigure sunt și județele Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.
Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș-Cămpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. De asemenea, alte zone epicentrale pot fi găsite și în Transilvania, Galați și partea NORD-VEST a Olteniei, cea care s-a activat recent.
Citește și: Imagini emoționate cu o pisică salvată de sub dărâmăturile din Turcia. Nu se dezlipește de salvatorul ei
Cutremurele din Gorj vor mai continua
Activitatea seismică din județul Gorj este în continuare intensă, specialiștii susțin că aceasta se încadrează în parametrii normali, însă un șoc principal va continua timp de aproximativ o lună.
„Din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până la data comunicatului (vineri, n.r.), au avut loc 3 replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 ML, respectiv: 4,1 ML, în data de 14 februarie 2023, ora 17:24:29, la adâncimea de 3,6 km; 4,2 ML în data de 16 februarie 2023, ora 03:07:06, la adâncimea de 10,8 km; 4,3 ML, în data de 17 februarie 2023, ora 11:11:41, la adâncimea de 8,7 km”, se arată într-un comunicat al INCDFP.