Liberty Galați, cel mai mare combinat de oțel din Galați, a cerut singur intrarea în faliment. Totul pentru a putea veni cu un plan de redresare a companiei. De asemenea, în tot acest timp, compania nu mai are obligația de a plăti către firmele care au prestat diferite servicii până la redresarea situației. Mai exact, compania a cerut intrarea în concordat preventiv în contextul schimbărilor politice, a noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oţel şi în lipsa unor măsuri reale de protecţie a industriei siderurgice la nivelul UE, precizând că aceasta este cea mai bună formă de a stabiliza business-ul.
Într-un comunicat de presă, Liberty susține că intrarae în concordat preventiv, care este o procedură juridică de protejare a companiilor viabile din punct de vedere economic, dar care se confruntă cu presiuni financiare, va stabiliza business-ul de la Galaţi şi va optimiza alocarea resurselor.
„În actualele condiţii ale pieţei, afectate de războiul prelungit din Ucraina, de preţurile mari ale energiei şi de importurile uriaşe din afara UE care au inundat Europa, precum şi în contextul noilor tarife impuse de SUA asupra importurilor de oţel şi lipsei unor măsuri reale de protecţie a industriei siderurgice la nivelul Uniunii Europene, noua procedură va permite LIBERTY Galaţi să aloce toate resursele financiare aflate la dispoziţie pentru repornirea operaţiunilor şi creşterea producţiei la un nivel sustenabil”, a declarat Radu Ionescu, Director General LIBERTY Galaţi.
În Combinatul Siderurgic de la Galați, activitatea se desfășoară în regim de avarie de aproape 8 luni, de când singurul furnal funcțional a fost oprit. Practic, în acest moment, compania siderurgică de la Galați supraviețuiește din împrumutul garantat de Guvern anul trecut, în valoare de 150 milioane de euro, din care jumătate din suma a fost cheltuit deja. Situația a devenit din ce în ce mai grea pe zi ce trece, astfel salariile angajaților nu au mai fost plătite de mai bine de o săptămână.
Liberty Galați are 4.500 de angajați, o capacitate de producție de oțel lichide de 3 miliioane de tone pe an și o cifră de afaceri care poate ajunge și la 7 miliarde de lei pe an. Compania produce oţel cu valoare adăugată mare care este esenţial în dezvoltarea infrastructurii din România şi din Europa.
