Ministrul Afacerilor Externe a anunțat, într-un interviu pentru Adevărul, că în marja reuniunii miniștrilor de externe ai statelor NATO, va avea loc la București o întrevedere cu secretarul de stat american Antony Blinken. De asemenea, în Capitală se va afla în aceste zile și Secretarul General al NATO.
„Vom avea două vizite bilaterale foarte importante, vizita secretarului general al NATO, care va veni în România ceva mai devreme, înainte de ministerială și vom avea contacte cu domnia sa. De asemenea, vom avea la București o vizită bilaterală a secretarului de stat american Antony Blinken, omologul meu. Cu această ocazie marcând și cei 25 de ani de la Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, este o vizită bilaterală importantă pentru că este prima vizită bilaterală a unui secretar de stat american după anul 2005. Domnul secretar Blinken va participa și la ministeriala NATO”, a explicat Bogdan Aurescu pentru Adevărul.
Ministrul Aurescu susține că Bucureștiul va fi capitala diplomației în perioada 29-39 noiembrie, când va avea loc ministeriala NATO. Acesta arată că evenimentul este unul extrem de important pentru România, fiind prima reuniune la nivelul miniștrilor de externe ai NATO pe care România o găzduiește de când a intrat în alianță.
În marja întâlnirii la București vor fi prezenți toți miniștrii de externe din cadrul țărilor membre NATO plus miniștri de externe din Finlanda, Suedia, Republica Moldova și Ucraina.
Citește și: Iohannis ia în calcul o amânare a intrării României în Schengen
De asemenea, importanța evenimentului este una ridicată și în contextul războiului izbucnit în țara vecină. Prin urmare, cel mai important om din NATO, secretarul american Antony Blinken și toți miniștrii menționați anterior vor fi la mai puțin de 600 de kilometri distanța de războiul din Ucraina.
„Este un eveniment extrem de important pentru că este primul astfel de eveniment, prima reuniune la nivelul miniștrilor de externe ai NATO pe care România o găzduiește de când a intrat în NATO, este al doilea eveniment important după Summitul NATO din 2008 de la București. În al treilea rând este primul astfel de eveniment, prima ministerială de externa NATO care se desfășoară într-un stat de pe flancul estic al NATO de la începutul războiului din Ucraina și nu în ultimul rând este un eveniment care aplică deciziile pe care Summitul de la Madrid le-a luat, decizii care sunt legate de consolidarea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic, adică exact ceea ce ne interesează pe noi. Nu în ultimul rând fiind organizat în România acest eveniment arată importanța strategică a Mării Negre, la Summitul de la Madrid s-a negociat și adoptat noul concept strategic al NATO, adică cel mai important document politic de orientare pentru activitatea NATO pentru cel puțin următorul deceniu”, a explicat ministrul.