România se află în fața valului șase al pandemiei COVID-19, iar numărul de infectări zilnice depășește 10.000 de cazuri. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății poate oferi doar recomandări.
Ministrul Sănătății nu susține reintroducerea stării de alertă. Rafila este de părere că situația actuală a infectările nu va scăpa de sub control, nefiind necesară reintroducerea stării de alertă sau a măsurile de protecție împotriva infectării cu coronavirus.
Citește și: Gălățenii se pot pensiona cu doi ani mai devreme. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
„Un astfel de demers este unul extrem, care poate fi luat numai în situația în care lucrurile scapă de sub control și nu cred că vom ajunge într-o astfel de situație”, a declarat Rafila, la RFI.
Alexandru Rafila susține că trendul ascendent al infectărilor va continua doar câteva săptămâni, urmând ca de la 15 august situația să revină la normal. Cu toate acestea, ministrul a precizat că infectările zilnice vor depăși 10.000 de cazuri.
„Asistăm la continuarea creșterii începute în urmă cu circa patru săptămâni, așa-numitul val al șaselea. Cred că această tendință crescătoare va continua circa trei-patru săptămâni, până la jumătatea lunii august. Noi am prezentat diverse variante de prognoză generate de Institutul Național de Sănătate Publică și nu este exclus ca în săptămânile următoare să înregistrăm o medie zilnică de circa 10.000 de cazuri, însă lucrul acesta nu este neașteptat, important este să fim pregătiți din punct de vedere al acordării asistenței medicale, mai ales din punct de vedere ambulatoriu, ca să evităm supraaglomerarea spitalelor și, pe de altă parte, să avem suficient de multe paturi pregătite pentru pacienții care fac eventuale forme mai grave sau complicații” , a adăugat Rafila.
Ministrul Sănătății nu susține reintroducerea stării de alertă. Masca de protecție, o recomandare
Reintroducerea stării de alertă în România nu intră în discuție, însă ministrul Sănătății recomandă populației să poarte masca de protecție corect în spațiile aglomerate și în interior pentru evitarea îmbolnăvirii.