Guvernul a decis plafonarea prețurilor la energie până la 31 august 2023, însă pentru mulți consumatori casnici facturile vor crește după ce Executivul a schimbat modul de calcul.
Modificări la facturile la energia electrică. Săptămâna trecută, guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie. Ordonanța prevede o reducere a compensării energiei până la un consum casnic de 255 kwh față de 300 kwh cât era până la 31 august.
OUG prevede că de prețuri plafonate vor beneficia doar clienții care anul trecut au înregistrat un consum mediu lunar de 300 kwh și ale căror facturi din acest an nu depășesc 300 kwh. De la 1 septembrie 2022, Executivul a modificat iar OUG în sensul că românii care au avut în anul 2021 un consum mediul lunar de maximum 300 kwh pot beneficia de preţuri plafonate doar până la pragul de 255 kwh. Prin urmare, ce depăşește 255 kwh se facturează la preţul pieţei, potrivit RomâniaTV.
Citește și: Creșterea capacității portului Galați, prioritară în Guvernul condus de Nicolae Ciucă
Modificări la facturile la energia electrică. Noua ordonanța prevede că „pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 august 2023, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;
b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);
d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,
e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);
f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar”.