Municipiul Galați este al doilea cel mai îndurerat municipiu de județ din țară din cele 41 câte sunt în România, potrivit unei analize Puterea. Pe primul loc se află municipiul Buzău, condus de asemenea de o administrația social democrată.
Sursa citată arată că în luna septembrie datoria publică locală a municipiului era de peste 10 milioane de euro, în timp ce gradul de îndatorare este de 12,37% Cel mai mare credit contractat de Ionuț Pucheanu este în valoare de 30 de milioane de euro și are ca destinație finanțarea investițiilor de interes local și achiziția de bunuri.
Pe primul loc se află municipiul Buzău, urmat de Galați, iar podiumul este completat de municipiul Ploiești. Bucureștiul se situează pe locul 4 cu un grad de îndatorare de 10,50%.
Administrațiile locale accesează tot mai multe împrumuturi bancare sau guvernamentale de la an la an pentru a reuși să ducă la bun sfârșit proiectele începute sau chiar pentru finanțarea unor cheltuieli curente. Municipiul Constanța se află de exemplu la polul opus al clasamentului cu un grad de îndatorare de doar 1,65%.
Citește și: Alianța de dreapta dintre USR, PMP și Forța Dreptei s-ar putea separa mai repede decât s-a format
Este de precizat că odată cu accesarea de noi împrumuturi, crește și gradul de îndatorare al municipiului. Acest grad este unul dintre cele mai importante criterii în funcție de care băncile decid dacă mai ofere sau nu și alte credite municipiilor.
Sursa citată punctează că datele de la Ministerul Finanțelor privind datoria publică arată că aceasta este de 20.456,2 milioane de lei, fiind împărțită în 3 categorii: după tip (directă sau garantată), după valută (Lei, EURO și USD) și după scadențe (între 1-5 ani și peste 5 ani).