Executivul a decis în cadrul ședinței de Guvern de astăzi ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituțiile publice, în contextul în care acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Datele cu pricina se situează după Ziua Unirii Principatelor – 24 ianuarie, Ziua Copilului – 1 iunie și Adormirea Maicii Domnului – 15 august, care sunt deja zile libere legale.
Citește și: Adio plafonare la carburanți! De la 1 ianuarie măsură nu va mai fi prelungită
”Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii şi angajaţii să îşi poată stabili şi previziona zilele libere pentru întregul an. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii şi nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie şi 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, precizează Ministerul Muncii.
Zile libere în 2023
1 – 2 ianuarie: Anul Nou (duminică, luni)
– 23 – 24 ianuarie: Ziua Unirii Principatelor Române (luni, marţi)
– 14 aprilie: Vinerea Mare (vineri)
– 16 – 17 aprilie: Paște ortodox (duminică, luni)
– 1 mai: Ziua Muncii (luni) – 1 iunie, 2 iunie: Ziua Copilului (joi, vineri)
– 4 iunie: Rusalii (duminică)
– 5 iunie: A doua zi de Rusalii (luni)
– 14 – 15 august: Adormirea Maicii Domnului (luni, marţi)
– 30 noiembrie: Sfântul Andrei (joi) – 1 decembrie: Ziua Națională a României (vineri)
– 25 – 26 decembrie – Crăciunul (luni, marţi)