Un studiu global de 10 ani arată o pastilă luată o dată pe zi reduce riscul de a muri din cauza cancerului pulmonar la jumătate. De asemenea, studiul arată că rezultatele sunt „impresionante” și „fără precedent”.
Este vorba despre medicamentul osimertinib care administrat după o intervenție chirurgicală a redus dramatic riscul de deces al pacienților cu 51%, potrivit rezultatelor prezentate la cea mai mare conferință de cancer din lume, potrivit The Guardian.
Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, generând aproximativ 1,8 milioane de decese pe an. Rezultatele studiului în stadiu avansat, condus de Universitatea Yale, au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (Asco) din Chicago.
Citește și: Păsări protejate de lege, vânate de un gălățean
Studiul Adaura a cuprins pacienţi cu vârste cuprinse între 30 şi 86 de ani din 26 de ţări şi a analizat dacă pastila ar putea ajuta pacienţii cu cancer pulmonar fără celule mici, cea mai comună formă a bolii.
De asemenea, studiul arată că tratamentul după o intervenție chirurgicală cu osimertinib, cunoscut și sub numele de Tagrisso și produs de AstraZeneca, a scăzut „semnificativ„ riscul de deces la pacienții cu cancer pulmonar.
După cinci ani, 88% dintre pacienţii care au luat pilula zilnic, după extirparea tumorii, erau încă în viaţă, comparativ cu 78% dintre pacienţii trataţi cu un placebo. În general, a existat un risc de deces cu 51% mai mic pentru cei care au primit osimertinib comparativ cu cei care au primit placebo.
Totodată, este de precizat că aproximativ două treimi dintre pacienţi nu aveau nici un istoric privind fumatul, fapt ce înseamnă că pastila funcţionează atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători diagnosticaţi cu cancer pulmonar.