Două dintre cele trei țări care au fost reticente în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen și-au schimbat poziția astăzi. Astfel, guvernul olandez a anunțat într-o scrisoare adresată Parlamentului că susține aderarea la Schengen a României și Croației, însă are rezerve față de Bulgaria. De asemenea, și Parlamentul Suediei a votat pentru susținerea aderării României la spațiul Schengen.
„În scrisoarea adresată parlamentului, guvernul olandez își reiterează abordarea bazată pe merit în ceea ce privește aderarea la Schengen, subliniată de prim-ministrul Rutte în timpul vizitei sale recente în România. Aderarea poate avea loc numai dacă statul membru respectiv al UE îndeplinește toate cerințele pentru aderarea la Schengen. Acest lucru necesită o evaluare Schengen pozitivă și actualizată, condusă de Comisia Europeană”, precizeează documentul.
„În conformitate cu poziția sa de lungă durată, Țările de Jos acordă, în acest context, o importanță deosebită și stării statului de drept în statul membru UE care dorește să adere la Schengen. La urma urmei, un sistem funcțional bazat pe statul de drept este esențial pentru cooperarea dintre statele membre ale UE și pentru buna funcționare a spațiului Schengen. În acest context, guvernul salută cele două evaluări pozitive recente ale Comisiei Europene privind Schengen și recentul raport MCV privind statul de drept în România”, mai punctează sursa citată.
Citește și: Un lider PNL cere ieșirea de la guvernare a UDMR: Nu a transmis niciun fel de mesaj României
Decizia susținerii Suediei în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen a fost anunțată de ministrul Afacerilor Externe. Bogdan Aurescu a salutat rezultatul pozitiv din Comisia pentru Afaceri Europene din Parlamentul Suediei.
„Salut rezultatul pozitiv de azi din Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului Suedie în favoarea aderării României la Schengen! Mă bucur că demersurile mele pe lângă colegul meu, ministrul Tobias Billstrom și liderii Partidului Social-Democrat Suedez au avut succes”, a scris Bogdan Aurescu, pe Twitter.
Reticentă rămâne doar Austria care susține că România contribuie la numărul mare de refugiați cu care se confruntă. De la susținerea acestui motiv autoritățile române au precizat în nenumărate rânduri că România nu face parte din ruta balcanică. Prin urmare, autoritățile de la București sunt din ce în ce mai încrezătoare în privința votului din Consiliului JAI (8-9 decembrie), când se va decide dacă România intră sau nu în spațiul Schengen.