Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală, fapt ce semnifică un pas important către sfârșitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime.
„Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare. Şi astfel, cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală” a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres.
OMS a anunțat că ridicarea acestui stat de urgență de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reușit în lume în acest domeniu, însă COVID-19 rămâne încă prezent, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență.
Citește și: O reorganizare teritorială ar modifica complet harta României. Ce s-ar întâmpla cu județul Galați
Rata mortalităţii a scăzut de la vârful de peste 100.000 de decese pe săptămână în ianuarie 2021, la doar puţin peste 3.500 în cursul săptămânii trecute, conform datelor Organizații Mondiale a Sănătății (OMS). „Însă acest lucru nu înseamnă că COVID-19 nu mai reprezintă o ameninţare globală pentru sănătate”, a mai precizat Ghebreyesus.
Anunțul acestuia a venit la trei ani de la declararea pentru prima dată cel mai înalt nivel de alertă privind pericolul pe care îl reprezintă virusul COVID-19.
Oficialii au declarat că rata mortalității cauzate de virus a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie.
Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că „cel puțin 20 de milioane” au murit din cauza pandemiei de Covid-19.