Arsurile la stomac sunt un simptom care sugerează prezența afecțiunilor gastrointestinale precum gastrita, ulcer, reflux gastroesofagian. Senzația de arsură este cauzată de acidul clorhidric care poate ajunge în esofag sau care poate afecta structura stomacului, acesta nemaifiind protejat suficient de bine de mucoasa gastrică.
Patru alimente de evitat când resimți senzația de arsură la stomac. Dacă această senzație este de intensitate medie, fără alte simptome, aceasta poate fi ameliorată sau chiar combătută prin evitarea unor alimente, precum:
- Prăjeli
Alimentele gătite prin prăjire în ulei, cresc aciditatea gastrică. Fie ca prăjiți ceapă, legume sau cartofi, dacă temperatura uleiului depășește 220 grade, se produc peroxidări toxice pentru organism (râncezire).
Nu este indicat să amestecați uleiul vechi cu cel proaspăt, deoarece substanțele toxice prezente în uleiul folosit vor rămâne în amestec. Metoda cea mai indicată pentru prăjirea sau călirea alimentelor este următoarea: așteptați ca uleiul să se încingă puțin și apoi adăugați carnea sau legumele, iar după ce acestea își schimbă foarte puțin culoarea, adăugați o cantitate mică de apă , repetând procesul când apa se va evapora, până când preparatele sunt suficient de gătite.
Citește și: Trei surse de probiotice naturale
2. Alimente picante
Acestea conțin capsaicină, care poate irita mucoasa esofagului sau a stomacului, cauzând apariția durerii. Alimentele foarte picante pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea refluxului gastroesofagian. Le puteți înlocui cu condimente mai ușoare precum: rozmarin, oregano, busuioc sau ghimbir.
3. Citricele
Desi sunt bogate în vitamina C și extrem de benefice pentru imunitate, nu sunt prietenoase cu tractul gastrointestinal atunci când există o afecțiune la acest nivel. Dacă după un consum mai consistent de citrice precum portocală sau grapefruit, resimțiți senzația de arsuri la stomac este posibil să prezentați o afecțiune la acest nivel, precum: gastrita, ulcer sau boală de reflux gastroesofagian.
4. Alcoolul
Majoritatea afecțiunilor structurale digestive presupun inflamația mucoasei, iar în contact cu alcoolul aceasta se va agrava considerabil. În cazul în care inflamația se află în stadiul inițial și pereții nu prezintă eroziune este posibil ca durerea să nu fie resimțită la început.
Patru alimente de evitat când resimți senzația de arsură la stomac. Majoritatea oamenilor se confruntă uneori cu senzația de arsuri la stomac, dar nu trebuie ignorate dacă se manifestă mai mult de două ori pe săptămână , dacă nu dispar în urma modificării alimentației sau dacă sunt prezente și dureri cu iradiere în spate și umăr, amețeală, transpirații, palpitații, vomă, diaree. În acest caz, trebuie să vă adresați unui medic pentru tratament și îngrijire de specialitate.