Președintele României a promulgat vineri, 29 decembrie, legea care completează Codul Penal și prevede că un profesor care își abuzează sexual elevul sau studentul să primească o pedeapsă cu închisoarea.
În forma anterioară a legii, articolul avea două alineate, şi anume: „(1) Fapta funcţionarului public care, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini, a urgenta ori a întârzia îndeplinirea unui act privitor la îndatoririle sale de serviciu sau în scopul de a face un act contrar acestor îndatoriri, pretinde ori obţine favoruri de natură sexuală de la o persoană interesată direct sau indirect de efectele acelui act de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia ori activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta şi (2) Pretinderea sau obţinerea de favoruri de natură sexuală de către un funcţionar public care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică sau de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”.
După promulgarea legii noi se adaugă un al treilea alineat care precizează că „Dacă faptele prevăzute la alineatele (1) şi (2) au fost săvârşite de către personalul didactic din învăţământul universitar sau preuniversitar împotriva unui elev sau student, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.
Citește și: Austria a confirmat oficial acordul pentru aderarea României la Schengen. Reacțiile politicienilor
Legea a trecut cu majoritate de voturi atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. Inițiatorii proiectului de lege au explicat în expunerea de motive că „redefinirea hărțuirii sexuale și definirea unor agravante este necesară. În anumite contexte sociale, hărțuirea sexuală prezintă un pericol social mai mare, drept pentru care se impune p pedeapsă mai aspră, pentru a descuraja astfel de comportamente”.