Partidele fug de asumarea responsabilității noului prag pentru abuzul în serviciu. Până în prezent au fost vehiculați mai mulți „vinovați”, însă răspunsul oficial și corect se lasă așteptat. Printre numele apărute în presă se numără Kelemen Hunor (UDMR), Robert Cazanciuc (PSD) sau Cătălin Predoiu (PNL).
Secretarul comisiei Juridice din Senat, acolo unde s-a votat amendamentul cu pragul de 250.000 de euro, susține că pragul a fost propunerea Ministerului Justiției. De asemenea, și restul social-democraților aruncă vina în tabăra liberală, mai exact pe ministrul Cătălin Predoiu.
Citește și: Coaliția a evitat o criză politică. PNL și PSD vor susține pragul de 9.000 de lei pentru abuz în serviciu
„Pragul de 250.000 de lei nu a fost analizat în Coaliție – a fost propunerea Ministerului Justiției – decidenții politici au ținut cont de propunerea instituției de specialitate. Dar în această etapă miza nu era cuantumul, ci existența unui pragului valoric. Dacă ministrul justiției si-a schimbat acum opinia inițială și propune 9.000 de lei, atunci vom modifica la Cameră cu această valoare. Dar MJ va trebui până atunci să fundamenteze juridic această sumă sau orice altă sumă, dacă se mai răzgândește până atunci.Pragul de 250.000 de lei a fost propus chiar de către ministrul Predoiu și există dovezi incontestabile în acest sens”, susține Laura Mihaela Moagher.
Dovezile arătate de aceata sunt reprezentate de afirmația președintelui Comisiei Juridice (din partea PNL) în care susține că a primit pe mail amendamentele, cu tot cu pragul de 250.000 de lei: „Cu siguranță ca dacă nu le-ar fi primit de la colegul său de partid, ministrul justiției Predoiu, l-ar fi sunat pe acesta să îi confirme decizia”.
Pe de altă parte, liberalii susțin că pragul de 250.000 de lei a fost susținut de Kelemen Hunor și de Robert Cazanciuc, senator PSD, prezent și el la ședința coaliției de duminică seară. Însă, Cazanciuc a negat, într-o intervenție la Antena 3, că ar fi avut vreo implicare în discuție privind suma, dar a recunoscut că a fost la întâlnire.
De asemenea, liderul de grup al UDMR în Camera Deputaților a negat că Kelemen Hunor ar fi venit cu propunerea unui prag de 250.000 de lei: „„E fake news. Nu e adevărat acest lucru”.