Programul „Masa Caldă” include și în anul școlar 2023-2024 un număr de 450 de școli și grădinițe, potrivit ordonanței de urgență publicată în dezbatere publică de Ministerul Educației. Masa zilnică a unui elev va trebui să se încadreze și în acest an în 15 lei.
Primăriile din țară trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar și să încheie contractele de prestări servicii până la 1 septembrie, în condițiile în care anul școlar începe pe 11 septembrie. Suma alocată de Guvern pentru acest program este de 195.000 de lei.
Potrivit documentului, acolo unde nu se poate livra masă caldă sau nu există cantine, masa zilnică trebuie să includă: o pâine feliată sau chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct.
Citește și: Drumul Expres Brăila Galați va fi deschis în 2024. Ce spune ministrul Transporturilor
Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unităţile de învăţământ preuniversitar, în condiţii igienico-sanitare şi de siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, variantele orientative de meniu sunt: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuță cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume și ficăței de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor.
De asemenea, se regăsesc: ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli cu brânză, cartofi gratinați cu piept de pui la grătar, tocană de legume cu orez brun, piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume, omletă cu legume etc.