Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că România are nevoie de un preşedinte de stânga, indicând că din partea PSD ar putea candida un intelectual, potrivit Agerpres. Ciolacu a spus la RTV că își dorește modificarea statutului PSD astfel încât să poată candida o personalitate care nu e membru de partid și a enunțat numele lui Ion Cristoiu.
„Cred cu certitudine că România are nevoie de un preşedinte de stânga, un om care împărtăşeşte principiile, în primul rând, de stânga. Este nevoie de o schimbare după 20 de ani. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie, cea mai înaltă funcţie din statul român”, a spus Ciolacu la România TV.
Cristoiu însă nu ia în serios oferta lui Ciolacu pentru Cotroceni, dar spune că mesajul e clar: Vrea un candidat din afara PSD, și nu Geoană.
„Nu am discutat niciodată cu Marcel Ciolacu despre vreo candidatură la prezidențiale și aș izbucni în râs dacă mi-ar face o astfel de propunere”, este prima reacție a lui Ion Cristoiu, după ce a fost întrebat despre scenariul candidaturii la prezidențiale cu ajutorul PSD.
„Dacă numea alt intelectual, îl lua în serios și era o problemă. Știe că eu nu voi lua în serios”, a adăugat jurnalistul Ion Cristoiu.
Citește și: Dosar de corupție în vămi. Control judiciar pentru trei angajați ai Biroului Vamal de Frontieră Oancea
O opinie elaborată găsim la Cozmin Gușă, care susține că PSD arată prin declarația făcută că este preocupat de „oferirea unui viitor președinte ce înțelege bine problemele țării”.
„Care sunt consecințele pozitive pentru Ciolacu și PSD? În primul rând, arată preocuparea pesediștilor de a căuta un președinte cult, patriot și simpatic, deci și popular, așa cum Ion Cristoiu este, în mod indiscutabil, în calitatea sa de jurnalist, dar mai ales în cea de intelectual public. În mod consecutiv, Ciolacu indică faptul că liderii pesediști n-ar fi preocupați la nivel personal de preluarea fotoliului de la Cotroceni, ci de oferirea unui viitor președinte ce înțelege bine problemele țării, dar și unul care ar fi mai greu de manevrat de interesele politicianiste ale partidelor. În plus, îi arată în mod elegant lui Mircea Geoană că nu prea corespunde opțiunilor PSD, și rezolvă asta prin simpla comparație cu cineva ca și Cristoiu.
Eu am mai priceput ceva din propunerea ”Cristoiu-prezidențiabil”, anume faptul că în acest fel se deschide perspectiva unui candidat comun PSD-PNL, ce pare ca fiind singura prin care blocul de la guvernare poate combate ascensiunea candidaților suveraniști, respectiv a celui preferat de Factorul Extern, unul de tip Laura Kovesi. Având în vedere starea proastă a țării dpdv economic, clar previzibilă pentru 2024, de care vor fi considerați responsabili în solidar pesediștii și peneliștii, pentru mine e evident că doar o candidatură comună ”deșteaptă” le-ar putea asigura victoria la prezidențiale. Ba chiar, dacă vor merge separat în alegeri, cu candidați ai partidelor lor, PSD și PNL riscă să nu intre în finală, mai ales dacă suveraniștii se vor uni pentru un candidat comun, iar Factorul Extern va grupa USR, Reper și Forța Dreptei în spatele cuiva de tip Kovesi, Geoană, Maia Sandu, etc.
Desigur că Ion Cristoiu a declinat zâmbind oferta sugerată de Ciolacu, dar discuțiile referitoare la prezidențiabili vor curge de-acum înainte în această linie, și asta voi face și eu chiar în emisiunile de azi de la GOLD FM. E clar deci că discuțiile referitoare la candidaturi s-au elevat, dar și că jocurile de putere s-au sofisticat, iar ambele sunt vești bune”.