Comisia Europeană a anunțat că România a reușit să obțină recunoașterea europeană cu Indicație Geografică Protejată a produsului „Plăcintă Dobrogeană”.
De asemenea, Comisia Europeană arată că produsul denumit „Plăcintă dobrogeană” în România prezintă similarităţi cu produsul care este utilizat în mod legal în Bulgaria şi este denumit „Dobrudzhanska banitsa”. Însă, precizează că „cu toate acestea, în pofida tradiţiilor şi obiceiurilor culinare comune legate de regiunea geografică şi istorică Dobrogea/Dobrudzha, aceste tradiţii şi obiceiuri au evoluat în mod distinct în România şi în Bulgaria, ceea ce a dus la apariţia unor diferenţe în privinţa preparării, precum şi a reputaţiei şi a utilizării denumirilor care desemnează produsele în cauză”.
Citește și: Ministrul Daea anunță un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru fermieri
„În primul rând, produsul denumit „Plăcintă dobrogeană” prezintă caracteristici specifice care îl fac distinct, în comparaţie cu produsul denumit „Dobrudzhanska banitsa”. În România, pentru umplutură sunt permise numai brânza, iaurtul şi ouăle, în timp ce în Bulgaria pentru producerea „Dobrudzhanska banitsa” se pot folosi şi carne şi/sau legume, precum şi lapte proaspăt. Alte diferenţe se referă la utilizarea caşului, care este obligatorie în România, dar opţională în Bulgaria. O altă diferenţă este legată de foile de aluat, care în România sunt încreţite şi rulate, în timp ce în Bulgaria sunt pliate ca o armonică”, arată Comisia Europeană.
Se precizează faptul că România a demonstrat o reputație consacrată a denumirii „plăcintă dobrogeană”, în timp ce în Bulgaria reputația „Dobrudzhanska banitsa” nu a fost susținută sau demonstrată suficient.