Parlamentul European a votat rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și îndeamnă statele membre ale UE să permită celor două țări să adere în acest an la Schengen.
Rezoluția a fost adoptată cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă și 43 de abțineri.
„Într-o rezoluție adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023. Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, susține că rezultatul votului arată că „aderarea țării noastre la spațiul Schengen este susținută de europarlamentari din toate colțurile Uniunii Europene și din toate grupurile politice proeuropene”.
Europarlamentarul PSD Dan Nica a precizat, într-un comunicat de presă, că rezoluția votată astăzi de forul europarlamentar „îndeamnă Consiliul să adopte până la sfârșitul anului 2022 decizia sa privind aplicarea integrală a dispozițiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria și în România, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre la începutul anului 2023. Exista unanimitate în Parlament că toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”.
Citește și: Seiful Apocalipsei, șansa omenirii de supraviețuire în cazul unui război nuclear
Care sunt beneficiile unui stat din spațiul Schengen
Aderarea României la Spațiul Schengen va elimina, în primul rând, timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei cu statele membre, în acest caz fiind vorba de trecerea cu Ungaria și Bulgaria. Prin urmare, trecerea se va face doar în baza actului de identitate.
Un alt beneficiu este că orice român va putea sta ca turist într-un stat membru timp de trei luni. De asemenea, va exista o colaborare mult mai bună în ceea ce privește migrația, azilul, vizele și cooperarea judiciară.