Raportul Comisiei Europene privind aderarea României la spațiul Schengen a fost adoptat astăzi de Colegiul Comisarilor. Cu toate acestea, decizia aderării rămâne la latitudinea statelor membre spațiul Schengen, urmând ca o întâlnire a Consiliului JAI să aibă loc pe 8-9 decembrie.
Potrivit comisarului european pe Transporturi, raportul pe Schengen este unul „extrem de pozitiv” care „vorbește în termeni elogioși de contribuția pe care o poate aduce România”.
„E un raport extrem de pozitiv și vorbește în termeni elogioși despre nivelul de pregătire și contribuția pe care România, dar și celelalte două state, Croația și Bulgaria, le pot aduce Schengen. Este, poate, cel mai bun limbaj pe care l-am văzut vreodată. Noi știm că, de fapt, de la raportul din 2011, Comisia Europeană a insistat permanent privind aderarea României și Bulgariei, iar mai nou a Croației, la spațiul Schengen”, a afirmat Adina Vălean.
Raportul adoptat astăzi de Colegiul Comisarilor va fi pus la dispoziția Grupului de lucru Schengen din cadrul Consiliului European.
Aderarea României la spațiul Schengen depinde de votul din Consiliul JAI din luna decembrie. Emoțiile vin din partea Olandei, care nu are o poziție definitivată a Guvernului de la Haga.
Citește și: Guvernul alocă bani pentru investiții în portul Galați. Ce lucrări vor fi realizate
Bogdan Aurescu: Rezultatul este foarte pozitiv
Ministrul Afacerilor Externe susține că rezultatul raportului de aderarea al României la Schengen este „foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă”. Oficialul susține că în raport sunt prezentate avantajele aderării României la Schengen, cum ar fi întărire spațiul de liberă circulație, avantajele pentru companii, pentru transportatori și creșterea investițiilor.
„Din informațiile pe care le am, comunicarea urmează să fie publicată curând, va fi prezentată după ședința comisarilor, noi știm textul comunicării și raportului – rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea e foarte pozitivă, e o confirmare că România e pregătită din punct de vedere tehnic să adere la Schengen, e un mesaj puternic și din punct de vedere politic. Se va arăta că România îndeplinește condițiile necesare și că aderarea României reprezintă un plus evident pentru Schengen”, a declarat Bogdan Aurescu.