Ministrul Mediului din Ucraina, Ruslan Streleț, a anunțat că România și Ucraina și-au rezolvat probleme cu privire la construcția canalului maritim de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră. Disputa ținea de aproximativ 20 de ani.
„Ne-am făcut temele şi am parcurs un drum lung pentru a aduce proiectul în conformitate cu cerinţele Convenţiei. La urma urmei, Ucraina ţine la relaţiile de bună vecinătate şi la respectarea dreptului internaţional. Suntem dispuşi şi capabili să găsim un teren comun şi să corectăm greşelile trecutului”, a scris ministrul pe Facebook.
Disputa dintre România și Ucraina referitor la canalul Dunăre – Marea Neagră, care trece prin estuarele Chilia și Starostambul (zona Bîstroe) durează de aproximativ 20 de ani, adică din anul 2004. În această perioadă, atât România, cât și Comisia Europeană s-au opus proiectului canalului invocând statutul protejat al Deltei Dunării, dar și lipsa unei evaluări a impactului asupra mediului.
Citește și: Șanse mari ca România să intre în spațiul Schengen până la finalul anului
România și Ucraina și-au rezolvat probleme privind canalul Dunăre- Marea Neagră. În ideea soluționării disputei, în anul 2005 a fost înființată o comisie de anchetă în baza Convenției Espoo pentru a forma o opinie fundamentată științific cu privire la posibilele efecte ale impactului transfrontalier în timpul implementării și utilizării canalului.
De asemenea, la începutul acestui an, când a apărut problema cu canalul Bîstroe, România a cerut clarificări din partea Ucrainei cu privire la lucrările de dragare din Canalul Chilia.