Serviciul de Telecomunicații Speciale arată că 6 din 10 apeluri la 112, în anul 2022, au reprezentat urgențe reale. Este și cazul unui bărbat din Satu Mare care a sunat la numărul unic de urgență pentru că a visat urât și s-a speriat.
Speriat în urma coșmarului care i-a deranjat somnul, un bărbat de 50 de ani Satu Mare a sunat la 112. Acesta a solicitat un echipaj medical și, pentru că a acuzat palpitații la inimă, dispencerul 112 a fost obligat să trimită ambulanța. Mai mult decât atât, la spital acesta a fost supus mai multor analize, însă medicii nu au descoperit nimic în neregulă. A primit o pastilă de durere și a plecat singur către domiciliu.
„Avem clienți fideli, pe care-i știm după nume și le cunoaștem deja toată povestea de viață. Evident, n-au nicio problemă de sănătate, dar le place să se plimbe cu ambulanța și să socializeze”, mărturisește un asistent medical de la UPU Satu Mare, potrivit Digi24.
Citește și: Un semnal radio venit de la o distanță de 9 miliarde de ani lumină, capturat de un telescop uriaș din India
Cadrele medicale se plâng de faptul că UPU se umple de cazuri de acest gen, iar în momentul când ajunge un caz grav nu există loc.
„Toată lumea se bulucește la UPU, iar când vine câte-un caz cu adevărat grav, nu avem unde pune pacientul, fiindcă toate paturile și monitoarele sunt ocupate de tot felul de ipohondri. Câte 200 de pacienți pe o tură de 12 ore, la 2 medici! Avem clienți fideli, cu câte 60 de prezentări la UPU în fiecare an, pe care-i știm după nume și le cunoaștem deja toată povestea de viață. Evident, n-au nici o problemă de sănătate, dar le place să se plimbe cu ambulanța și să socializeze”, susține sursa citată.
În anul 2022 operatorii STS au răspuns la 10.248.377 de apeluri la 112, dintre care 57,82% au fost apeluri urgențe și 42,18% apeluri non-urgente. 4.322.806 de apeluri nu au reprezentat solicitări de competența 112, 62,44% fiind cazuri de urgențe medicale.