Proiectul de modificare a Legii Educației, cel care se așteaptă să fie aprobat de Parlament până la 15 martie 2023, prevede că examenul de Bacalaureat va include o probă de „competențe de bază complementare”, susținută în timpul anului școlar.
Modificările ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Mai exact, după planul executivului în care legea este aprobată în martie 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a vor susține examenul de Bacalaureat pe regulile din proiectul de lege.
Citește și: Fără bani din PNRR pentru construirea unui spital nou în Galați. Județul, absent pe lista ministerului
Modificările aduse de noile legi ale Educației
În cazul elevilor de la filiera teoretică, profilul real, specializarea Matematică-Informatică, elevii din clasa a XII-a vor susține în timpul anului școlar două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională studiate în școală, o probă practică de competențe digitale și proba scrisă de competențe de bază socio-umane, potrivit Edupedu.
În sesiunea de BAC, aceștia vor susține o probă orală și una scrisă la Limba și Literatura Română, o altă probă la scrisă la Matematică și încă una la o disciplină la alegere dintre Informatică, Chimie, Fizică sau Biologie.
Filiera teoretică, profilul real, Științele naturii. În clasa a XII-a sunt două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională pe care le-a studiat în școală, o probă practică de competențe digitale și proba scrisă de competențe de bază socio-umane.
În sesiunea de Bac vor susține o proba orală și apoi scrisă la Limba și literatura română, proba scrisă la una dintre disciplinele Fizică, Chimie sau Biologie și proba scrisă la o disciplină diferită de cea aleasă deja, dintre Fizică, Chimie, Biologie, Matematică sau Informatică.
La filiera teoretică, profil uman, specializarea filologie, elevii vor susține în timpul anului școlar, în clasa a XII-a, două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională pe care le-a studiat elevul în școală, o probă practică de competențe digitale și proba nouă scrisă de competențe de bază la Matematică.
În sesiunea de BAC, aceștia vor susține o probă orală la Limba și Literatura Română, o probă scrisă la Română, însă cu subiecte de dificultate mai mare. Urmează examen scris la Limba și literatura unei limbi străine și o probă scrisă din una din următoarele discipline: Istorie, Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie.
Pentru specializarea științe sociale, elevii vor susține în timpul anului școlar două examen scrise la cele imbi de circulație internațională studiate, o probă practică de competențe digitale și proba nouă scrisă de competențe de bază la Matematică.
În sesiunea de BAC vor susține probă orală la Română, probă scrisă la Română. O probă scrisă la Istorie și probă scrisă la una dintre următoarele discipline: Geografie, Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie.
Elevii de la filiera tehnologică vor susține ouă examene scrise la cele două limbi de circulație internațională studiate, o probă practică de competențe digitale și proba nouă scrisă care vizează competențe de bază socio-umane sau matematică și care e complementară disciplinelor alese la celelate două probe scrise.
În sesiunea de Bac elevii vor susține o probă orală și una scrisă la Română, o probă scrisă la o „disciplină din domeniul de pregătire” și proba scrisă la o „disciplină relevantă pentru profilul real”, conform surselor Edupedu.
Pentru filiera vocațională elevii de la toate profilurile vor susține două examene scrise la cele două limbi de circulație internațională studiate, o probă practică de competențe digitale și proba scrisă care vizează competențe de bază socio-umane sau matematică și care e complementară disciplinelor alese la celelate două probe scrise.
În sesiunea de BAC vor susține probele orale și scrise la limba Română, probă orală și scrisă la disciplina de specialitate și încă o probă scrisă dintr-o „disciplină relevantă pentru profilul predominant al specializării”.