Un sondaj INSCOP realizat la comanda News.ro arată că Mircea Geoană este prima alegere a românilor la alegerile prezidențiale din 2024. Secretarul general adjunct al NATO este urmat de Marcel Ciolacu, George Simion și Nicolae Ciucă.
Potrivit sondajului, un procent de 57,2% dintre cei chestionați susțin că în mod sigur vor merge la vot la alegerile prezindențiale din 2024. La polul opus, un procent de 16,9% susțin că „sigur” nu vor vota la acest scrutin.
Referitor la opțiunile pentru alegerile prezidențiale, cei chestionați l-au desemnat „câștigător” pe Mircea Geoană cu un procent de 25,3% dintre respondenții care își exprimă preferința pentru candidații din listă și 24,6% dintre respondenții care își exprimă opțiunea pentru candidații din listă și declară că sigur merg la vot.
Secretarul general adjunct al NATO este urmat de Marcel Ciolacu (19,5% și 21,4%), George Simion (18,7% și 18,5%), Nicolae Ciucă ( 11,2% și 12,8%), Diana Șoșoacă (10,1% și 8,4%), Cătălin Drulă (5,6% și 5,4%), Dacian Cioloș (4,1% și 3,4%) și Kelemen Hunor ( 2,7% și 2,3%).
Citește și: Când ar putea intra românii în SUA fără vize
SONDAJ. Turul II
Sondajul a analizat și cinci variante pentru turul al II-lea. În majoritatea situațiilor românii l-au ales pe Mircea Geoană, în timp ce George Simion ar pierde în fața lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
În varianta în care în turul II ar ajunge Mircea Geoană și George Simion, câștigător ar fi actualul secretar general al NATO, cu 63,5% – 36,5%. Dintre George Simion și Marcel Ciolacu, ar câștiga alegerile liderul PSD.
Un procent mai strâns ar fi între Nicolae Ciucă și George Simion, însă liderul PNL ar câștiga cu o diferența 4,4% procente.
Mircea Geoană ar câștiga și împotriva lui Emil Boc. Însă, între Marcel Ciolacu și actualul primar al municipiului Cluj (Emil Boc), câștigător ar ieși liberalul.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, datele fiind strânse în perioada 15-22 septembrie 2023. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.