Specialist INFP, despre cutremurele din Oltenia. Datele Institutului Național de Fizică a Pământului arată că datele replicile cutremurelor din județul Gorj scad în frecvență, însă magnitudinea acestora rămâne ridicată. Potrivit instituției, este de așteptat ca replicile seismului să dureze încă aproximativ o lună.
„Numărul lor descreşte, în schimb, magnitudinea lor nu descreşte atât de mult. A fost şocul principal de 5,7, care a urmat unui cutremur de 5,2. Am avut şi în această dimineaţă un cutremur de 3,9. Ne aşteptăm ca şi în următoarele săptămâni să avem cutremure destul de multe. Sperăm că nu cu magnitudini peste 5 în această zonă”, a declarat un expert INFP în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Digi24.
Expertul în domeniu susține că în zona județului Gorj s-au înregistrat, de-a lungul anilor, mai multe cutremure, însă niciunul atât de puternic ca cele din 13 și 14 februarie.
Specialist INFP, despre cutremurele din Oltenia: „Această secvenţă nu a venit chiar din senin. (…) Și în 1943 a fost un cutremur în zonă şi în 1963 şi tot aşa. Sigur, nu au fost la fel de puternice ca şocul principal de 5,7 care a fost zilele acestea”, a explicat specialistul INFP, potrivit sursei citate.
Citește și: Județul Galați se află pe harta celor mai periculoase zone în caz de cutremur
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunţat că a montat echipamente noi de măsurare a seismelor în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj. Acestea transmit date în timp real şi înregistrază inclusiv seisme de magnitudine mică şi foarte mică.