Începând cu data de 1 august intră în vigoare Ordonanța de modificare a Codului Fiscal. Schimbarea aduce mai multe majorări de taxe și impozite, implicit scumpiri care vor fi resimțite de români.
Taxe și impozite mai mari de la 1 august. Guvernul majorează de astăzi acciza la tutun, impozitele pe veniturile din jocuri de noroc, dar reducere și pragul pentru acordarea facilităților fiscale. Prin urmare, se scumpesc berea, dar și băuturile u zahăr sau îndulcitori. În cazul acestor produse TVA crește la 19%.
Citește și: Scandal la Garda de Mediu Galați! Comisarul șef Dănăilă și comisarul Tudorache au ajuns la spital
Conform asociaților de bere, din august, prețurile ar putea crește cu 20%, în contextul accizelor majorate și a inflației galopante. De asemenea, notele de plata vor fi mai scumpe după ce guvernanții au decis modificarea Codul Fiscal în sensul creșterii TVA în cazul serviciilor oferite de restaurante de la 5% la 9%. Această creștere se aplică și pentru cazarea la hotel și catering.
Impozitul pentru jocurile de noroc va fi majorat de la 1% la 25%
- peste 10.000 de lei – 66.750 de lei (300 de lei + 20% pentru ce depășește 10.000 de lei)
- peste 66.750 de lei (11.650 de lei + 40% pe ceea ce depășește 66.750)
Taxe și impozite mai mari de la 1 august. Ordonanța modifică și plafonul până la care se acordă facilitățile fiscale în domeniul construcțiilor, sectorul agricol și în industria alimentară, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depășește 10.000 de lei nu se aplică facilități fiscale.
Citește și: Revine sporul de pandemie! Bugetarii din sistemul sanitar primesc aproape un salariu în plus
Se modifică și planul până la care contribuabilii determină venitul net anual pe baza de norme de venit, respectiv de la 10.000 de euro la 25.000 de euro. Modificarea are în vedere contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale obţinute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective.
De asemenea, se modifică baza de calcul pentru aplicarea contribuțiilor sociale la pensii și sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, astfel:
Baza anuală de calcul a contribuţiei reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
- nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Salariile part-time sub nivelul salariului minim vor fi taxate la nivelul salariului minim ca și cum ar fi întreg.