Postul este un obicei străvechi prezent în toate marile religii ale lumii, însă este diferit în funcție de regulile fiecărui cult. Este un mod de a-ți consolida sistemul imunitar atât prin detoxifierea organismului, cât și prin confortul psihic și spiritual pe care îl poți obține în urma acestuia.
Postul practicat de Creștinii Ortodocsi pune accentul pe componenta spirituală, dar presupune și excluderea din dietă a produselor din carne și a lactatelor. Acestea sunt înlocuite cu hrana vegetală, care dacă este aleasă corect, are efecte extrem de benefice asupra organismului.
Top TREI alimente sănătoase pe care ar trebui să le consumi în Post
HRIȘCA
Hrișca, spre deosebire de grâu, nu conține gluten. Nu este bogată în vitamine, dar conține minerale în cantitate mult mai mare decât porumbul, orezul sau grâul, cele mai importante fiind fierul esențial pentru combaterea anemiei, mangan, magneziu, fosfor și cupru esențiale în funcționarea normală a metabolismului și în regenerarea celulară. Datorită profilului său bine echilibrat de aminoacizi, proteina din hrișcă este de foarte bună calitate.
Consumul de hrișcă are numeroase beneficii, printre care funcționarea optimă a ficatului, scăderea colesterolului, stabilizarea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv, menținerea unei greutăți ideale, îmbunătățirea funcțiilor cognitive precum memoria și capacitatea de concentrare.
Se prepară prin fierbere și poate fi gătită împreună cu alte legume.
Citește și: Salariile din agricultură rivalizează cu cele din IT. Locuri de muncă foarte bine plătite în agribusiness
Top TREI alimente sănătoase în Post. SOIA
Această leguminoasă conține o cantitate mare de proteine de foarte bună calitate. De asemenea, este bogată în vitaminele din Complexul B(B1, B2, B3, B5,B6, B9), dar și potasiu, fosfor și fier. Consumul de soia remediază problemele digestive, întăresc sistemul osos, protejează inima, îmbunătățesc circulația sangvină, ameliorează efectele menopauzei și conferă o cantitate suficientă de proteine. Se poate consuma sub formă de lapte de soia, brânză Tofu ori cuburi de soia.
Pentru persoanele alergice la soia, lintea reprezintă o alternativă foarte bună.
MIEREA DE ALBINE
În perioadele de post mierea poate satisface cu succes nevoia de dulce și în același timp poate oferi organismului cantitatea de glucoză de care acesta are nevoie pentru a funcționa optim. De asemenea, este bine cunoscut faptul că mierea de albine are un puternic efect anti-inflamator, poate scădea valorile colesterolului și susține sistemul imunitar prin conținutul de Vitamina C, Calciu, Potasiu, Sodiu și Magneziu.
Deși postul înseamnă excluderea din dietă a anumitor categorii de alimente, nu înseamnă și privarea de nutrienții esențiali. În această perioadă putem obține beneficii importante pentru organism prin consumul hranei vegetale, cât mai puțin procesată, și procurată din surse naturale. Totuși, fără un confort psihic și spiritual obținut prin rugăciune și prin însușirea sentimentului de recunoștință, sănătatea fizică nu este posibilă, studiile medicale dovedind în decursul anilor acest aspect.