Buna funcționare a organismului este dependentă aproape în totalitate de o floră intestinală echilibrată. Tractul digestiv prezintă peste 1.000 de specii de microorganisme comensale, precum bacterii, virusuri și fungi, care în totalitatea lor formează flora intestinala, demunită științific „Biom”.
Biomul este considerat în medicină al doilea creier. Un număr mare de studii clinice au demostrat că multe dintre patologiile neuropsihice (boala Alzheimer, demența, depresia, anxietatea) și respiratorii ar putea fi prevenite sau chiar vindecate prin formarea și menținerea unei flore intestinale bune.
De asemenea, imunitatea organismului este total dependentă de probioticele prezente în tractul digestiv. Majoritatea bolilor autoimune au ca și factor declanșator sindromul intestinului permeabil, definit prin creșterea permeabilității mucoasei intestinale și trecerea substanțelor dăunătoare (endotoxine, microorganisme, substanțe nedigerate). Prezența unui număr suficient de probiotice în intestin, funcționează și ca o barieră protectoare naturală.
Citește și: Războiul Bananelor. Istoria sinistră din spatele celor mai cunoscute fructe
Iată trei surse naturale și ieftine de probiotice
Trei surse de probiotice naturale. KEFIRUL
Atât iaurtul cât i kefirul se obțin prin fermentație cu ajutorul unor bacterii, dar ceea ce face kefirul, un aliment spectaculos, este faptul că pentru obținerea acestuia este nevoie de o combinație de bacterii și drojdii ce poartă numele de „cereale de kefir”.
Datorită procesului intens de fermentație, acesta poate avea un gust ușor acid, dar totodată și beneficiile acestuia sunt superioare iaurtului. Conține o cantitate mare de bacterii ale acizilor lactici, ale acidului acetic și drojdiei, fapt prin care contribuie la echilibrul florei intestinale. Introducerea acestui aliment în dieta contribuie la fucționarea optimă a metabolismului și prin conținutul de proteine, vitamine (A, D, B) și acid folic.
Trei surse de probiotice naturale. BORȘUL DE PUTINĂ
Borșul de putină este un ingredient tradițional românesc, consemnat în documentele istorice atât drept ingredient culinar, cât și ca medicament. Încă din cele mai vechi timpuri borșul se prepară prin fermentarea grâului și porumbului la care se adaugă „huște” care nu sunt altceva decât cerealele fermentate de la borșul preparat anterior și care conțin o cantitate mare de drojdii (grup de ciuperci foarte utile în fermentare). Conține bacterii, vitamine din complexul B, vitamina D si H(biotina), dar si enzime, minerale (calciu, magneziu, fosfor) plus oligoelemente precum seleniu și crom.
Prin cantitatea mare de bacterii și drojdii conținute, borșul îmbunătățește întreaga floră intestinală, care astfel asigură o bună digestie. S-a demostrat în timp că este un adjuvant în tratarea problemelor respiratorii, precum bronșita, pneumonie sau chiar tuberculoza. Poate fi consumat în timpul infecției cu COVID-19, dar și câteva luni după aceasta, deoarece prin proprietățile sale poate ajuta sistemul imunitar și poate combate Sindromul post-COVID-19.
De asemenea, este bine cunoscut faptul că acest aliment este un remediu împotriva mahmurelii. Dacă ai exagerat cu alcoolul și prezinți manifestări precum amețeală, dureri de cap și senzație de voma, consumând 1 litru de borș de putină starea ți se poate îmbunătăți considerabil.
Este un „ingredient minune” care, consumat în stare naturală revigorează organismul, îmbunătățeste flora intestinală și sistemul imunitar.
Persoanele care suferă de afecțiuni ale stomacului precum reflux gastroesofagian, gastrită sau ulcer, trebuie să fie precaute în ceea ce privește consumul de borș, din cauza acidității acestuia. Îl pot dilua și consuma în cantități mici la diferite intervale de timp(de exemplu 10-15 mL la interval de o oră).
Citește și: Top TREI alimente sănătoase în Post
Trei surse de probiotice naturale. MURĂTURILE
Murarea este un proces natural de conservare prin care proprietățile valoroase ale fructelor și legumelor se păstrează. Murăturile naturale obținute prin fermentarea acidolactică cu tulpini de bacterii probiotice sălbatice a legumelor și fructelor proaspete sunt cunoscute în lume de peste 4.000 de ani având beneficii numeroase pentru organism. În România cele mai consumate fructe și legume murate sunt varza, castraveții, gogonelele, gutuile, pepenii, țelina. Toate acestea oferă organismului o cantitate importantă de probiotice, vitamina C, Vitamina A si vitamina E, antioxidanți, minerale precum sodiul, potasiul și calciul.
Pentru ca metabolismul și sistemul imunitar să fucționeze în echilibru, este important ca alimentele ce conțin probiotice naturale să fie consumate în mod constant, în cantitate moderată. În timpul tratamentelor cu antibiotice, este imperios necesar să se administreze și probiotice de sinteză, deoarece antibioticul poate distruge anumite colonii de microorganisme din intestin, rezultând un dezechilibru al florei intestinale. Este recomandat ca probioticele de sinteză să fie administrate cel puțin o lună de la încheierea tratamentului cu antibiotic și nu doar în timpul acestuia.