Sezonul rece dă semne că se apropie curând, iar odată cu scăderea temperaturilor, organismul nostru este mai vulnerabil în fața infecțiilor cu virusuri și bacterii.
Trei vitamine necesare în sezonul rece. Potrivit studiilor, dar și experienței clinice a numeroși medici este extrem de important ca în momentul în care luăm contact cu agenți patogeni, organismul nostru să dețină resursele necesare în lupta cu infecția. Vitaminele, mineralele și antioxidanții au un rol esențial împreună cu tratamentul medicamentos, hrana corespunzătoare și odihna suficientă.
Citește și: Patru alimente de evitat când resimți senzația de arsură la stomac
Iată trei vitamine de care organismul nu trebuie să ducă lipsă în sezonul rece:
Vitamina D
Numită și „vitamina soarelui”, vitamina D are beneficii în foarte multe procese fiziologice ale organismului și este indispensabilă procesului de creștere. Vitamina D are rol esențial în creșterea și dezvoltarea sistemului osos, fiind numită și „vitamina antirahitică” , dar și în susținerea sistemului imunitar.
Cea mai mare parte a cantității de vitamina D este sintetizată chiar de către corpul nostru prin expunerea la soare. Însă, începând cu luna septembrie până în luna aprilie, intensitatea ultravioletelor și expunerea noastră la soare scad semnificativ. Medicii recomandă administrarea de vitamina D în lunile în a căror denumire se regăsește litera „R” ( septembrie, octombrie, noiembrie, etc.). Acest obicei este obligatoriu să fie aplicat în cazul copiilor, dar s-a dovedit a fi extrem de benefic și pentru adulți.
Vitamina C
O rezervă scăzută de vitamina C are un impact devastator asupra sănătății noastre. Are un rol important în dezvoltarea imunității, contribuind la buna funcționare a globulelor albe și întărind sistemul de apărare. Este un puternic agent antioxidant, activează detoxifierea enzimelor în ficat și ajută la reglarea nivelului de fosfolipide, neutralizează radicalii liberi, facilitează absorbția fierului de la nivelul tractului digestiv și ajută procesul de digestie. Poate reduce nivelurile de acid uric prevenind apariția gutei.
Trei vitamine necesare în sezonul rece. Vitaminele din complexul B
Vitamina B1 (tiamină) ajută organismul să producă celule noi, de asemenea este denumită și vitamina antistres, întrucât are abilitatea de a proteja sistemul imunitar.
Vitamina B2 (riboflavină) acționează precum un antioxidant, ajutând organismul în lupta împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și dezvoltarea bolilor cardiace.
Vitamina B6 (piridoxină) pe de o parte ajută organismul să înmagazineze și să folosească energia pe care o produce din proteine și carbohidrați, iar pe de altă parte, spijină producția de hemoglobină, substanța necesară formării de globule roșii cu rol esențial în transportul oxigenului la celule.
Vitamina B9 (acidul folic) previne depresia și tulburările de memorie, care pot apărea în cursul unei infecții virale.
Vitamina B12 (cobalamină) alături de vitaminele B6 și B9 contribuie la formarea celulelor roșii (hematii) care au rolul de a transporta oxigen tuturor țesuturilor. Este cunoscut faptul că în timpul infecțiilor virale, numărul hematiilor pot scădea și astfel țesuturile se pot degrada considerabil, ele nemaifiind oxigenate corespunzător.
Este recomandat ca în sezonul rece să utilizam un preparat farmaceutic ce conține vitamine (D, C, complexul B) și minerale (zinc, calciu, magneziu), deoarece bazându-ne doar pe alimentație, aportul va fi insuficient în comparație cu nevoile mari ale organismului din această perioadă mai dificilă.