În sezonul rece este important să ştii la ce temperatură să setezi apa din calorifere, astfel încât să ai de achitat costuri cât mai mici la gaze. Dacă ţii cont de acest detaliu, centrala nu va mai porni des şi vei avea mereu căldură în casă.
Termostatul de ambient
În cazul în care ai o centrală termică pe gaz, ca să faci economie, trebuie să setezi termostatul de ambient la temperatura înregistrată în cameră. Temperatura optimă este în jur de 22 de grade Celsius, dar fiecare persoană îşi poate seta termostatul la cât doreşte. Atunci când pleci de acasă, poţi micşora temperatura termostatului la 15-17 grade Celsius.
Este bine să pui rotiţa din stânga de pe centrală cam la jumătate, nu la 75%. În acest fel, se încălzeşte puţin mai încet, dar uniform. Însă, poţi face setările în funcţie de cât de repede vrei să se încălzească în casă şi de cât de caldă preferi să fie apa.
Temperatura pentru apa din calorifere
Conform specialiştilor, temperatura pentru circuitul de încălzire la centrala în condensaţie trebuie să fie mai mică de 55 de grade Celsius. Dacă alegi una mai mare, este posibil ca centrala să nu condenseze, iar eficienţa să scadă cu 10 – 20%.
Pentru centrala termică fără condensaţie, convenţională, temperatura pentru circuitul de încălzire trebuie să fie de 65 de grade Celsius.
Temperatura apei din calorifere trebuie să fie setată, în general, în funcţie de cea de afară. Există termostate speciale pentru acest lucru, dar sunt destul de scumpe. În cazul în care, de exemplu, sunt -7 grade Celsius afară, atunci trebuie să setezi temperatura apei din calorifere la 60 – 65 de grade Celsius.
Citește și: Începe furnizarea agentului termic pentru abonații la sistemul de alimentare centralizată
Temperatura pentru apa caldă
În plus, temperatura la robinet, pentru circuitul de apă caldă menajeră, ar trebui să nu fie mai mare de 49 grade Celsius, ca să eviţi opărirea. Deoarece aproximativ 15% din consumul total de energie este utilizat pentru încălzirea apei, este important să te asiguri că ţevile sunt izolate, pentru a nu pierde căldură. Astfel, consumi mai puţin şi eviţi risipa apei calde.
Greşeala pe care o faci când pleci de acasă
Iarna, fiecare grad în minus la termostatul tău inteligent poate reduce consumul cu până la 5%.
Evită însă să opreşti centrala termică. În acest mod, locuinţa se va răci, iar ulterior, consumul de energie va fi mai mare pentru a o reîncălzi. Atunci când pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C. Dacă perioada în care eşti plecat depăşeşte 2 zile, poţi reduce temperatura la 8°C, urmând să revii la parametri iniţiali la întoarcerea acasă, notează Bună ziua Brașov.